Farklı materyaller ile restore edilen diş ve implant destekli köprülerin sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırılması
Comparison of tooth and dental implant supported fixed dental prosthesis restored with different materials using finite elements analysis
- Tez No: 986035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÖZE SAYGIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Sonlu elemanlar analizi, Restoration, Finite element analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Klinik uygulamalara rehberlik etmesi açısından diş ve implant destekli restorasyonlar arasındaki benzerlik ve farklılıkların anlaşılması önemlidir. Dişler fonksiyonel kuvvetleri periodontal ligament aracılığıyla absorbe ederken, implantlar çevre kemikle doğrudan bağlantılıdır. Günümüzde metal, seramik, zirkonya ve güçlendirilmiş polimer gibi çeşitli protetik materyaller kullanılmakta, CAD-CAM teknolojisindeki gelişmeler ise yeni materyallerin uygulanmasını mümkün kılmaktadır. Cam elyaf ile güçlendirilmiş polimer bazlı bir kompozit olan Trinia, bu yeni materyallerden biridir; ancak implant ve kemik üzerindeki stres etkilerine dair veriler sınırlıdır. Bu çalışmada diş ve implant destekli modeller 3 boyutlu dijital ortamda oluşturularak, metal-seramik, zirkonya-seramik ve trinia-kompozit materyallerle tasarlanan toplam altı farklı model incelendi. Dikey ve oblik yönlerde uygulanan çiğneme kuvvetleri sonucunda, implant, abutment, vida ve köprü restorasyonlarında oluşan Von Mises gerilme değerleri ile diş, periodontal ligament, kortikal ve spongioz kemikteki asal stres değerleri Sonlu Elemanlar Analizi (SEA) yöntemiyle değerlendirildi. Analizler, Intel Xeon® R CPU 3.30 GHz işlemcili, 14 GB RAM'e sahip bir bilgisayarda; Activity 880 optik tarayıcı, Rhinoceros 4.0 modelleme yazılımı, VRMesh Studio ve Algor Fempro74 programları kullanılarak gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
Understanding the similarities and differences between tooth-supported and implant-supported restorations is important to guide clinical practice. While natural teeth absorb functional forces through the periodontal ligament, implants are directly connected to the surrounding bone. Today, various prosthetic materials such as metal, ceramic, zirconia, and reinforced polymers are used, and advances in CAD-CAM technology have made the application of new materials possible. Trinia, a glass fiber-reinforced polymer-based composite, is one of these novel materials; however, data on its stress effects on implants and bone remain limited. In this study, tooth- and implant-supported models were created in a three-dimensional digital environment, and a total of six different models designed with metal-ceramic, zirconia-ceramic, and Trinia-composite materials were analyzed. Under vertically and obliquely applied masticatory forces, Von Mises stress values in the implant, abutment, screw, and bridge restorations, as well as principal stress values in the tooth, periodontal ligament, cortical bone, and cancellous bone, were evaluated using the Finite Element Analysis (FEA) method. The analyses were performed on a computer equipped with an Intel Xeon® R CPU 3.30 GHz processor and 14 GB of RAM, utilizing the Activity 880 optical scanner, Rhinoceros 4.0 modeling software, VRMesh Studio, and Algor Fempro74 programs.