Çalışanlarln örgütsel bağlılıkları ve iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma
- Tez No: 986042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık, Job satisfaction, organizational commitment, effective commitment, continuance commitment, normative commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çalışanların örgütsel bağlılıkları ve iş tatmini düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığı tespi etmek ve ilişkinin yönünü ve derecesinin belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma verileri anket yöntemiyle elde edilmiştir. Anketler Puntland State Üniversitenin farklı bölümlerinde çalışan idari ve akademik personel üzerinde uygulanan 45 kişinin yanıtladığı verilerden oluşmaktadır. İş tatmini anketleri (Job Satisfaction Surveys) 1985 Spector tarafından ve örgütsel bağlılık• anketleri (Organizational Cornrnitment) 1980 Cook ve Wall tarafından geliştirilen anketler kullanılmıştır. Üniversite çalışanların demografik bilgilerini elde etmeye yönelik kişisel bilgi formu, çalışanların örgütsel bağlılıklarını ve iş tatminini ölçmeyi amaçlayan beş-faktör kişilik ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçeklere bağlı olarak oluşturulan anket sonucunda araştırma konusu veriler toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 16.0 (Stastıstıcal package for Social Science for Wındows 16.0) programı ile analiz edilmiştir. Toplanan verilerin analizinde öncelikle üniversite çalışanlarına ait demografik değişkenlerin tanımlayıcı frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmıştır. Daha sonra çalışanların örgütsel bağlılıkları ölçeği ve iş tatmini ölçeği alt boyutlarından aldıkları puanlar; demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığında belirlemek. Daha sonra Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma ömeklemini oluşturan üniversite çalışanlarının iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı belirlemek üzere Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların Örgütsel Bağlılıkları ve iş tatmini arasında güçlü ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The Purpose of this study is to investigate the relationship between Job satisfaction and organizational comrnitment. The study design was descriptive case study and existing literature was used. Data was collected from both primary and secondary sources using questionnaires to collect primary <lata from a sample size of 45 respondents from Puntland State University (PSU). Frequency and percentages, weighted mean and researcher were utilized to analyze <lata. The study used facets of job satisfaction include: Pay, Promotion, Supervision Satisfaction, Benefit satisfaction, Rewards satisfaction, Operating procedures, Co-worker satisfaction, Work itself satisfaction and Communication satisfaction, and also the organizational comrnitment contains: Organizati_onal idc;ntification, Organizational involvement, Organizational loyalty were measured by adapting Job Satisfaction Surveys (JSS) developed by Spector, 1985 and Organizational Commitment Survey (OCS) developed by Cook and Wall, 1980, the researcher used these instruments (JSS and OCS) for two reasons first it has direct correlation with research purposes and also the survey covered all facets of job satisfaction and organizational commitment furthermore the preparation of job satisfaction and organizational commitment needs time and If job satisfaction studies and organizational commitment are properly prepared, it will usually produce a number of important benefıts. Concerning the job satisfaction and organizational comrnitment level of PSU staff was collected by using items based on a response format of a five point Likert scale, ranging from strongly disagree (1) strongly disagree, (2) disagree, (3) Neither agree nor disagree, (4) agree, (5) strongly agree. As a result of analysis, it was found that there is significant relationship between job satisfaction and organizational comrnitment.