Şizofreni hastalarında zaman perspektifinin işlevsellik ve klinik değişkenlerle ilişkisi
The relationship between time perspective, functionality, and clinical variables in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 986142
  2. Yazar: SENA İREM AKÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LUT TAMAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, zaman perspektifi, işlevsellik, kronotip, Schizophrenia, time perspective, functionality, chronotype
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, şizofreni hastalarında zaman perspektifinin işlevsellik ve klinik belirtilerle ilişkisini incelemek ve bireylerin kronotip özelliklerini dikkate alarak bu ilişkileri daha kapsamlı biçimde değerlendirmek amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışma Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniği'nde yürütülmüştür. Çalışmamız psikiyatri polikliniklerine ayaktan başvuran, 100 şizofreni tanılı hasta ve benzer sosyodemografik özelliklere sahip 95 sağlıklı kontrolden oluşmaktadır. Katılımcılara Zimbardo Zaman Perspektifi Ölçeği (ZZPÖ), Yaşam Niteliği Ölçeği (YNÖ), Calgary Depresyon Ölçeği (CDÖ), Sabahçılık-Akşamcılık Ölçeği (SAÖ), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANNS) ve tarafımızca hazırlanan sosyodemografik veri formu verilmiştir. Bulgular: Şizofreni hastalarında zaman perspektifi alt boyutlarından geçmiş olumsuz (p=0,018) yönelim anlamlı biçimde daha yüksek; geçmiş-olumlu (p=0,009), şimdi-hazcı (p=0,004) ve gelecek odaklı (p<0,001) yönelim daha düşük saptanmış olup şimdi-kaderci (p=0,19) yöneliminde gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Yaşam niteliği ölçeği alt boyutlarından kişilerarası ilişkiler ile geçmiş olumsuz ile negatif yönde (rho=-0,233, p=0,020) ve geçmiş olumlu (rho=0,237, p=0,018) ile pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Mesleki rol ile geçmiş olumlu (rho=0,223, p=0,026), gelecek odaklı (rho=0,312, p=0,002) alt boyutları arasında da pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Eşya ve faaliyet ile gelecek odaklı (rho=0,240, p=0,016), toplam yaşam niteliği ile geçmiş olumlu (rho=0,222, p=0,026) ve gelecek odaklı (rho=0,284, p=0,004) alt boyutlar arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Zaman perspektifi alt boyutları ile PANSS (pozitif, negatif, genel, toplam) ve depresyon arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuç: Şizofreni hastalarının zaman perspektifi profillerinin sağlıklı kontrollere kıyasla belirgin biçimde farklı olduğu görülmüştür. Bu bireylerin geçmişi daha olumsuz, geleceği ise daha belirsiz ve umutsuz bir biçimde değerlendirme eğiliminde oldukları; ayrıca şimdiki zamandan haz alma kapasitelerinin azaldığı tespit edilmiştir. Zaman perspektifindeki bu bozulmaların depresyon eş tanısı, klinik belirti şiddeti ve kronotip özellikleriyle ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Söz konusu farklılıklar, hastalığın klinik seyri ve yaşam niteliği üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Zaman perspektifindeki dengesizlikler bireylerde farklı klinik görünümlere yol açabilmekte; bu nedenle tedavi planlamasında yalnızca belirti şiddeti değil, bireyin zaman perspektifi profili, işlevsellik düzeyi ve depresif belirtileri de bütüncül biçimde değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the relationship between time perspective, functionality, and clinical symptoms in patients with schizophrenia, and to evaluate these relationships more comprehensively by considering individuals chronotype characteristics. Method: The study was conducted at the Psychiatry Outpatient Clinic of Çukurova University Faculty of Medicine. The sample consisted of 100 patients diagnosed with schizophrenia who were followed up on an outpatient basis and 95 healthy controls matched in terms of sociodemographic characteristics. Participants were administered the Zimbardo Time Perspective Inventory (ZTPI), the Quality of Life Scale (QLS), the Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSS), the Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ), the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) and a sociodemographic data form prepared by the researchers. Results: Among patients with schizophrenia, the Past-Negative orientation (p = 0.018) was significantly higher, while Past-Positive (p = 0.009), Present-Hedonistic (p = 0.004), and Future (p <0.001) orientations were significantly lower compared to healthy controls; no significant difference was found for the Present-Fatalistic orientation (p = 0.19). Regarding the subscales of the Quality of Life Scale, the Interpersonal Relations subscale was negatively correlated with Past-Negative (rho = -0.233, p = 0.020) and positively correlated with Past-Positive (rho = 0.237, p = 0.018). The Occupational Role subscale showed a positive correlation with Past-Positive (rho = 0.223, p = 0.026) and Future (rho = 0.312, p = 0.002) orientations. Similarly, Objects and Activities correlated positively with Future orientation (rho = 0.240, p = 0.016), and total quality of life scores correlated positively with both Past-Positive (rho = 0.222, p = 0.026) and Future (rho = 0.284, p = 0.004) orientations. Significant correlations were also found between time perspective subscales, PANSS scores (positive, negative, general, and total), and depression scores. Conclusion: The time perspective profiles of patients with schizophrenia differed significantly from those of healthy controls. These individuals tended to evaluate their past more negatively, their future more uncertainly and hopelessly, and experienced reduced capacity for deriving pleasure from the present. Such distortions in time perspective were found to be associated with comorbid depression, symptom severity, and chronotype characteristics. These differences have important implications for the clinical course and quality of life in schizophrenia. Imbalances in time perspective may lead to diverse clinical presentations; therefore, treatment planning should consider not only symptom severity but also the individual's time perspective profile, functional level, and depressive symptoms within a holistic framework.