Yerel yönetimlerde akıllı şehir uygulamalarının iyi yönetişime katkıları
The contributions of smart city applications to good governance in local governments
  1. Tez No: 986245
  2. Yazar: ESRA ASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KABATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik dönüşüm, Stratejik planlama, Toplumcu belediyecilik, Yerel yönetişim, Yönetim stratejileri, Strategic transformation, Strategic planning, Social municipalism, Local governance, Management strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Akıllı şehir uygulamaları, yerel yönetimlerdeki iyi yönetişime katkı sağlamak adına pek çok önemli avantaj sunar. Bu tür uygulamalar, hem verimliliği artırmak hem de vatandaşların yaşam kalitesini daha da iyileştirmek için teknolojiyi kullanır. Yerel yönetimlerin etkinliği, toplumların sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğini etkileyen önemli faktörlerdendir. Akıllı şehir uygulamaları, teknolojinin entegrasyonu ile şehirlerin yönetimini ve hizmet sunumunu geliştirmeyi amaçlar. Bu tez, yerel yönetimlerde iyi yönetişim ile akıllı şehir uygulamalarının etkileşimini incelemeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda yerel yönetimlerde akıllı şehir uygulamalarının iyi yönetişim ilkelerine nasıl katkı sağladığını incelemeyi amaçlamaktadır. Tezde ele alınacak temel konular; şeffaflık ve hesap verebilirlik, katılımcı yönetişim, veri tabanlı karar alma, kaynakların verimli kullanımı ve sürdürülebilirlik, dijital eşitsizliklerin azaltılması, ekonomik verimlilik ve yenilikçi fırsatlar gibi başlıklar olacaktır. Akıllı şehir uygulamaları, yerel yönetimlerin işleyişini modernize ederken, iyi yönetişim ilkelerinin hayata geçirilmesine olanak tanır. Bu tez, yerel yönetimlerin dijitalleşme sürecinde nasıl daha verimli, şeffaf ve katılımcı bir yönetim modeli benimseyebileceğine dair somut öneriler sunarak bu alandaki literatüre önemli bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Smart city applications offer several significant advantages in contributing to good governance in local governments. These applications utilize technology to both increase efficiency and improve citizens' quality of life. The effectiveness of local governments is a crucial factor that impacts the social, economic, and environmental sustainability of societies. Smart city applications aim to improve urban management and service delivery through the integration of technology. This thesis aims to examine the interaction between good governance and smart city applications in local governments. It also seeks to explore how smart city applications contribute to the principles of good governance in local governments. The main topics covered in the thesis will include transparency and accountability, participatory governance, data-driven decision-making, efficient resource use and sustainability, reducing digital inequalities, economic efficiency, and innovative opportunities. While modernizing the operations of local governments, smart city applications enable the implementation of good governance principles. This thesis aims to make a significant contribution to the literature by offering concrete suggestions on how local governments can adopt a more efficient, transparent, and participatory governance model during their digitalization process.