Üniversite öğrencilerinin organik gıda tüketimi ve sağlık algıları ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between university students' organic food consumption and health perceptions
- Tez No: 986372
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA AKSOY KENDİLCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Nutrition and Dietetics, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik gıda, Sağlık algısı, Organic food, Health perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin organik gıda tüketimleri ile sağlık algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kesitsel tipteki çalışma, Bitlis Eren Üniversitesi'nde öğrenim gören 532 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Veriler, sosyo-demografik sorular, Organik Gıda Tüketimi Ölçeği ve Sağlık Algısı Ölçeği içeren anket formu ile toplanmıştır. Analizlerde ki-kare, t-testi, tek yönlü ANOVA, pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon testleri kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 21,78±3,06 olup, %55,8'i kadın, %44,2'si erkektir. Sağlık Algısı Ölçeği ortalama puanı 46,08±7,23, Organik Gıda Tüketimi Ölçeği ortalama puanı ise 61,10±10,67 olarak saptanmıştır. Bulgular, öğrencilerin organik gıda tüketim eğilimlerinin orta-üst düzeyde olduğunu göstermektedir. Kadın öğrencilerin öz kimlik ve bilgi arama puanları erkeklerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Organik gıda tüketmenin faydaları boyutunda en yüksek puan yurtta kalanlarda, en düşük puan ise arkadaşlarıyla veya yalnız yaşayanlarda belirlenmiştir (p<0,05). Düzenli spor yapan öğrencilerin organik gıda tüketim düzeyleri daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca sağlık algısı puanı ile organik gıda tüketimi ölçeği toplam puanı ve tüm alt boyutları arasında anlamlı pozitif ilişkiler saptanmıştır (p<0,05). Regresyon analizi, sağlık algısının organik gıda tüketimini pozitif yönde ve anlamlı biçimde etkilediğini göstermiştir (β=0,319, p<0,001). Sonuç olarak, öğrencilerin sağlık algılarının orta düzeyin biraz üzerinde, organik gıda tüketim tutumlarının ise orta-üst düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sağlık algısı ve düzenli spor yapma tüketimi olumlu etkilerken, alkol kullanımı ve hastalık durumu olumsuz etkilemiştir. Öğrencilerde sağlık algısını ve organik gıda farkındalığını artırmaya yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between university students' organic food consumption and their health perception. The cross-sectional study was conducted on a sample of 532 students studying at Bitlis Eren University. Data were collected using a questionnaire including socio-demographic questions, the Organic Food Consumption Scale, and the Health Perception Scale. Analyses were performed using chi-square test, independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and multiple linear regression. The mean age of the participants was 21.78±3.06 years; 55.8% were female and 44.2% were male. The mean score of the Health Perception Scale was 46.08±7.23, while the mean score of the Organic Food Consumption Scale was 61.10±10.67. The findings indicated that students' organic food consumption tendencies were at a moderate-high level. Female students had significantly higher self-identity and information-seeking scores compared to males (p<0.05). The highest scores in the perceived benefits of organic food were observed among students living in dormitories, while the lowest scores were found among those living with friends or alone (p<0.05). Students who engaged in regular physical activity had higher levels of organic food consumption (p<0.05). Moreover, health perception scores were positively correlated with the total and all subscale scores of organic food consumption (p<0.05). Regression analysis revealed that health perception positively and significantly predicted organic food consumption (β=0.319, p<0.001). In conclusion, students' health perception levels were slightly above the moderate level, while their attitudes toward organic food consumption were at a moderate-high level. Health perception and regular physical activity positively influenced organic food consumption, whereas alcohol use and the presence of illness had negative effects. Educational and awareness programs to enhance students' health perception and awareness of organic food are recommended.