Leiyomyom nedeniyle opere edilen hastaların preoperatif ve postoperatif kanlarından bakılan böbrek fonksiyon testlerindeki değişim
  1. Tez No: 986384
  2. Yazar: KÜBRA BİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek fonksiyon testleri, GFR, Kreatinin, Leiomyom, Myomektomi, Creatinine, GFR, Leiomyoma, Myomectomy, Renal function tests
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, uterin leiomyom nedeniyle opere edilen hastalarda cerrahi öncesi ve sonrası böbrek fonksiyon testlerindeki (üre, kreatinin, GFR) değişimleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 – Şubat 2025 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde leiomyom tanısıyla myomektomi veya histerektomi yapılan 106 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, myomun tipi, sayısı, boyutu, dejenerasyon durumu ve operasyon yöntemi kaydedildi. Preoperatif ve postoperatif laboratuvar değerleri karşılaştırıldı; analizler SPSS 23.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 45.6 ± 7.6 yıldı ve %87.7'sinde laparoskopik cerrahi uygulanmıştı. Hastaların %59.4'ünde multiple myom saptandı. Cerrahi sonrası üre ve kreatinin düzeylerinde anlamlı artış izlenmezken, GFR değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme eğilimi saptandı (p<0.05). Multiple myomu olan ve ek sistemik hastalığı bulunan olgularda preoperatif dönemde renal yükün daha fazla olduğu belirlendi. Sonuç: Leiomyom cerrahisi, böbrek fonksiyon testlerinde belirgin bir bozulmaya yol açmamakta, aksine dolaşımın düzelmesi ve mekanik basının ortadan kalkmasıyla renal fonksiyonlarda iyileşme sağlayabilmektedir. Bu bulgu, özellikle büyük veya çok sayıda myomu olan olgularda cerrahinin renal açıdan koruyucu bir etkisi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the changes in renal function tests (urea, creatinine, GFR) before and after surgery in patients operated on for uterine leiomyoma. Materials and Methods: The medical records of 106 patients who underwent myomectomy or hysterectomy for uterine leiomyoma between January 2020 and February 2025 at Balıkesir University Hospital were retrospectively analyzed. Demographic data, myoma type, number, size, degeneration status, and surgical method were recorded. Preoperative and postoperative biochemical parameters were compared using SPSS 23.0. Results: The mean age was 45.6 ± 7.6 years, and 87.7% of the operations were performed laparoscopically. Multiple myomas were present in 59.4% of patients. No significant increase was observed in urea or creatinine levels postoperatively, while GFR showed a trend toward significant improvement (p<0.05). Patients with multiple myomas or comorbidities had higher preoperative renal load. Conclusion: Surgery for leiomyoma did not cause deterioration in renal function; on the contrary, it contributed positively by relieving uterine compression and improving systemic circulation. These findings suggest that leiomyoma surgery may have a protective and restorative effect on renal function, particularly in patients with large or multiple myomas.