Möhuk çerçevesinde tanınmış yabancı mahkeme kararlarının kesin hüküm etkisi
The res judicata effect of recognised foreign judgments under the turki̇sh private international law act (möhuk)
- Tez No: 986592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ ATAMAN FİGANMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kanunlar 5718 sayılı, Kesin hüküm, Mahkeme kararları, Tanıma, Zaman aşımı, Law 5718 numbered, Final judgement, Court decisions, Recognition, Prescription
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Türk mahkemelerinde tanınmasına karar verilen yabancı mahkeme kararı, kesin hüküm etkisini haiz olur (MÖHUK m.58). Bu çalışmada, MÖHUK m. 50 ilâ m.59 hükümleri ile belirlenen kapsam dahilinde, tanınmış yabancı mahkeme kararının kesin hüküm etkisi; sonuçları, kapsamı ve başlangıç ânı yönünden tetkik edilmiştir. Bu bağlamda, Türk mahkemelerinde tanınmış yabancı mahkeme kararının kesin hüküm etkisi menfi ve müspet yönleriyle ele alınmış; ayrıca tanınmış yabancı mahkeme kararının kesin hüküm etkisinin kapsamına uygulanacak hukuk meselesi üzerinde durulmuştur. MÖHUK m.59 gereğince, Türk mahkemelerinde tanınmış yabancı mahkeme kararının kesin hüküm etkisi, verildiği ülkede kesinleştiği ândan itibaren kabul edilir. Bu çalışmada, ağırlıklı olarak, MÖHUK m.59 hükmünün anlamı ve Yargıtay nezdindeki uygulama alanı incelenmiştir. Bu çerçevede, MÖHUK m. 59 hükmünün, Türk mahkemelerinde yabancı mahkemeden verilen boşanma kararına istinaden ileri sürülen alacak taleplerine ilişkin zamanaşımı süresinin başlangıcına uygulanabilirliği sorunu ele alınmıştır. Yargıtay'ın içtihatları incelendiğinde, kimi dönemlerde çeşitli hukuk daireleri arasında farklı uygulama benimsendiği, kimi dönemlerde ise aynı hukuk dairesi tarafından farklı yönde kararlar verildiği görülmektedir. Bu çalışmada önemli bir yer tutan bahse konu meseleye, zamanaşımı hükümlerinin amacı ve işlevi nazara alınarak, mevcut hukuki çerçeve içerisinde bir çözüm önerisi getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A foreign court judgment that has been recognised by Turkish courts produces the effect of res judicata (Article 58 of the Turkish Code on Private International Law and Procedural Law – MOHUK). Within the framework defined by Articles 50 to 59 of the MOHUK, this study examines the res judicata effect of recognised foreign court judgments with regard to its consequences, scope, and the moment at which it arises. In this context, the res judicata effect of foreign court judgments recognised in Turkey is analysed in terms of its negative and positive effects. Additionally, the issue of the law applicable to the scope of the res judicata effect of recognised foreign court judgments is addressed. This study primarily examines the meaning of Article 59 of the MOHUK and its scope of application before the Court of Cassation. In this context, the study addresses the issue of the applicability of Article 59 of the MOHUK to the commencement of the statute of limitations period for claims for payment based on a divorce decision issued by a foreign court and brought before Turkish courts. An examination of the Supreme Court's case law reveals that, in some periods, different practices were adopted by various chambers of the court, while in other periods, different decisions were rendered by the same chamber. Considering the purpose and function of the statute of limitations provisions, this study attempts to propose a solution to this important issue within the existing legal framework.