Tarım teşviklerinin hukuki rejimi
Legal regime of agricultural incentives
- Tez No: 986600
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKŞAH YASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mali teşvik sistemi, Ortak tarım politikası, Türk ekonomi hukuku, Fiscal suppart system, Common agricultural policy, Turkish economy law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışma kapsamında, idarenin faaliyetlerinde yaşanan değişimin sonucu olarak kuramsallaştırma ihtiyacı hissedilmeye başlayan özendirme ve destekleme faaliyetinin, tarımsal üretim açısından ülkemizdeki hukuki boyutu incelenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede çiftçiye, doğrudan tarımsal faaliyete ve tarımsal ürüne teşvik verilmek suretiyle tarımsal üretimi kolaylaştırmaya, devamlılığını ve ilerlemesini sağlamaya çalışan idarenin, tarımsal üretime yönelik bütün müdahale çeşitlerine yer verilmiştir. Teşvik şeklindeki müdahalelerin hukuksal görünümü, faaliyetin niteliği, faaliyette kullanılan hukuki araçlar ve faaliyetin var olan/ olması gereken ilkeleri yargı kararlarından hareketle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunların yanında tamamen özel hukuk kişilerinin kullanımına bırakılan teşviklerde istismar kavramı açıklanarak idarenin istismarının önlenmesi için mevcut düzenlemelerden yola çıkılarak yöntem arayışlarına gidilmiş ve etkin bir teşvik sisteminin unsurları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, the legal dimension of incentive and support activities in our country, which have become increasingly necessary due to the changes in the administration's activities, has been examined in terms of agricultural production. In this context, all types of administrative intervention aimed at facilitating agricultural production, ensuring its continuty and progress by providing incentives to farmers, directly to agricultural activities, and to agricultural products, have been included. The legal appearance of interventions in the form of incentives, the nature of the activity, the legal tools used in the activity, and the existing/ required principles of the activity have been attempted to be revealed based on court decisions. In addition, the concept of abuse has been explained in incentives left entirely to the use of private law entities, and methods have been sought based on existing regulations to prevent abuse by the administration, and the elements of an effective incentive system have been attempted to be identified.