Yüksek lisans programlarındaki muhasebe eğitiminin uluslararası muhasebe eğitimi standardı 2 kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of accounting education in master's degree programs within the scope of international accounting education standard 2
  1. Tez No: 986672
  2. Yazar: FATMA KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları, Muhasebe Eğitimi, IES-2, Yüksek lisans programları, International Accounting Education Standards, Accounting Education, IES- 2, Graduate programs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Muhasebe, günümüze kadar sürekli değişim ve gelişim gösteren bir alan olmuştur. Bu değişim ve gelişmelere hem eğitim hem de mesleki açısında uyum sağlanması gerekmektedir. Bu bağlamda, küreselleşmenin etkisiyle tüm dünyada ortak bir muhasebe dili oluşturulması yönünde adımlar atılmış; bu süreçte hem eğitim hem de mesleki uygulamalar yeniden ele alınmıştır. Bu doğrultuda, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) tarafından muhasebe mesleğine ilişkin çeşitli uygulama standartları geliştirilmiştir. IFAC'ın belirlediği bu standartlar, üye ülkelerdeki meslek kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip bireylerin yetiştirilmesini amaçlamakta olup, tüm muhasebe kuruluşları tarafından uygulanabilir niteliktedir. Söz konusu standartlar, muhasebe mesleğinin küreselleşme süreciyle birlikte nasıl bir dönüşüm geçirdiğini ortaya koymakta; aynı zamanda muhasebe eğitimi ve uygulamaları üzerindeki etkilerini de göz önüne sermektedir. Özellikle muhasebe eğitiminde evrensel bir yeterlilik düzeyine ulaşılmasının önemi vurgulanmakta; bu çerçevede Türkiye'deki muhasebe eğitimi ve mesleki yeterlilikler, IFAC tarafından belirlenen standartlarla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yüksek lisans düzeyde verilen muhasebe eğitimi ders müfredatlarının, Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standardı IES-2 kapsamında yer alan teknik yeterlilik alanları açısından değerlendirilmesidir. Çalışma kapsamına, Türkiye'nin en başarılı 20 üniversitesinin İşletme Anabilim Dalı bünyesinde yürütülen 'Muhasebe', 'Finans', 'Finansman', 'Denetim' ve 'İşletme' alanlarındaki tezli yüksek lisans programlarının ders müfredatları ele alınmıştır. İncelenen üniversitelerin muhasebe eğitimi ders müfredatları, Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standardı IES-2 kapsamında belirtilen teknik yeterlilik alanları çerçevesinde karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veriler, üniversitelerin resmi web sitelerinde yayımlanan ders müfredatları üzerinden elde edilmiştir. Ders müfredatları, Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standardı IES-2'de tanımlanan teknik yeterlilik alanlarına göre sınıflandırılmış ve kapsam analizine tabi tutulmuştur. Yapılan değerlendirme sonucunda, incelenen üniversitelerin büyük çoğunluğunun teknik yeterlilik açısından IES-2 standardı ile orta düzeyde uyumlu olduğu, ancak bazı temel yeterlilik alanlarında eksikliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Türkiye'de yüksek lisans programlarının uluslararası muhasebe eğitimi standartlarıyla daha uyumlu hale getirilebilmesi için, ders müfredatlarının güncellenmesi ve teknik yeterlilik alanlarının daha kapsamlı şekilde ele alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting has been a continuously evolving and developing field up to the present day. It is essential to adapt to these changes and advancements both in terms of education and professional practice. In this context, with the impact of globalization, steps have been taken to establish a common accounting language worldwide, and both educational and professional practices have been re-evaluated within this process. Accordingly, the International Federation of Accountants (IFAC) has developed a set of professional standards for the accounting profession. These standards, established by IFAC, aim to equip individuals in member countries with the knowledge and skills required by professional organizations and are applicable to all accounting institutions. These standards reflect the transformation of the accounting profession in the context of globalization and highlight their impact on accounting education and practices. In particular, the importance of achieving a universal level of competency in accounting education is emphasized. Within this framework, accounting education and professional qualifications in Turkey are evaluated in comparison with the standards set by IFAC. The aim of this study is to evaluate the course curricula of accounting education offered at the graduate level in Turkey within the scope of technical competencies defined by the International Education Standard (IES-2). The study includes the course curricula of thesis-based master's programs in the fields of 'Accounting', 'Finance', 'Financial Management', 'Auditing', and 'Business Administration' under the Departments of Business Administration at the top 20 universities in Turkey. The accounting education curricula of the universities examined were comparatively analyzed within the framework of the technical competence areas specified in the International Education Standard IES-2. The study adopted a qualitative research approach, and the data were obtained from the course curricula published on the official websites of the universities. The curricula were classified according to the technical competence areas defined in IES-2 and were subjected to content analysis. The evaluation revealed that while the majority of the universities partially align with the IES-2 standards in terms of technical competencies, there are notable deficiencies in certain fundamental competency areas. Based on the findings, it is concluded that in order to align Master programs in Turkey more closely with international accounting education standards, course curricula should be updated and technical competency areas should be addressed more comprehensively.