Sanat ontolojisi bağlamında sanat eserinde değişim
Transformation of artwork in the context of art
- Tez No: 986720
- Danışmanlar: DOÇ. HATİCE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat eseri, Ontoloji, Değişim, Sanat, Artwork, Ontology, Transformation, Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, sanat ontolojisi çerçevesinde sanat eserlerinin zaman içerisindeki değişim ve dönüşüm süreçlerini, hem fiziksel hem de kavramsal boyutlarıyla incelemeyi hedeflemektedir. Çalışmanın temel amacı, bir sanat eserinin varoluş biçimini belirleyen unsurların; malzeme, teknik, estetik ve felsefi özellikler bakımından nasıl farklılaştığını ortaya koymaktır. Bunun yanı sıra, sanatçı, izleyici ve kültürel bağlam etkileşiminin eserin anlam ve değeri üzerindeki etkileri değerlendirilerek, eserin“değişmez”olan tarafı ile zamanın getirdiği dönüşümlerin ilişkisi irdelenecektir. Araştırma, sanat eserlerinin zaman içinde nasıl şekillendiğini, farklı kültürel ve tarihsel bağlamlarda sanat eserine yüklenen anlamların nasıl evrildiğini incelerken bir sanat eserinin değişmez nitelikleri var mıdır? sorusuna cevap bulmak amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma, nitel araştırma yöntemleri benimsenerek, sanat ontolojisi ve sanat eserinin değişim süreçlerinin derinlemesine incelenmesine odaklanacaktır. Literatür taraması yapılarak, felsefi metinler, sanat tarihi kaynakları, akademik makaleler, sanatçı söyleşileri ve dijital arşivler gözden geçirilmiştir. Eser örnekleri, restorasyon süreçleri, teknoloji ve malzeme kullanımındaki değişiklikler gibi somut veriler ışığında, tematik ve görsel analiz yöntemleriyle yorumlamalar gerçekleştirilecektir. Kaynaklardan elde edilen veriler, mantıksal bir sıralamaya tabi tutulacak, görsel materyaller ve alıntılar eşliğinde yorumlanacak ve böylece sanat eserinin zaman içindeki evriminin boyutları sistematik bir biçimde ortaya konulacaktır. Bulgular: Araştırma sonucunda, sanat eserlerinin oluşturulma döneminden başlayarak, zamanla fiziksel bozulma, restorasyon, teknik değişiklikler ve kavramsal yeniden yapılandırmalar gibi çok boyutlu dönüşümlere uğradığı gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler, her dönemin kendine özgü sanat anlayışı ve teknolojik imkanlarının eserin varlık biçimini etkilediğini göstermektedir. Özellikle, izleyici ve kültürel bağlamın esere yüklediği anlamın, eserin fiziksel özellikleriyle paralel ilerleyen bir dönüşüm sergilediği belirlenmiştir. Bu bağlamda, sanat eserlerinin sadece yaratıldığı anki durumlarıyla değerlendirilmemesi, aynı zamanda zamanın getirdiği değişimlerle yeniden şekillendiği fakat bu değişimlere rağmen özünde“değişmeyen nedir?”sorusu vurgulanmıştır. Sonuçlar: Bu araştırma, sanat eserlerinin fiziksel ve kavramsal değişebilirliğinin sanat ontolojisi bağlamında ne şekilde evrildiğini ortaya koymaktadır. Sanat eserinin yaratıldığı dönemin materyal ve teknik unsurlarına dayalı değişimleri, izleyicinin katılımıyla ortaya çıkan dönüşümler ve kültürel bağlamdaki anlam değişimleri, sanat eserinin özünün değişip değişmediğine dair farklı perspektifler sunmaktadır. Eserin zaman içinde nasıl bir dönüşüm geçirdiği ve bu dönüşümün sanatın tarihsel, estetik ve felsefi bağlamlarda nasıl bir anlam taşıdığı incelenmiş olup, ontolojik bağlamda sanat eserinde değişmeyenin ne olduğu incelenmiştir. Bu tez, sanat eserlerinin değişebilirliği ve değişmezliği kavramlarını, sanatın ontolojik yapısının evrimsel bir sürecinde nasıl değerlendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine the processes of change and transformation of artworks over time within the framework of art ontology, focusing on both their physical and conceptual dimensions. The primary objective is to reveal how the elements determining an artwork's mode of existence—such as material, technique, aesthetics, and philosophy—differentiate. Furthermore, by evaluating the interaction between the artist, the audience, and the cultural context, the study explores the relationship between the“immutable”aspects of the work and the transformations brought by time. The research seeks to answer the fundamental question:“Are there unchanging qualities of an artwork?”while investigating how meanings attributed to art evolve across different cultural and historical contexts. Method: Adopting qualitative research methods, this study focuses on an in-depth analysis of art ontology and the transformational processes of artworks. A comprehensive literature review was conducted, encompassing philosophical texts, art history resources, academic articles, artist interviews, and digital archives. Interpretations are carried out through thematic and visual analysis methods, utilizing empirical data such as restoration processes and shifts in technology and material usage. The data obtained from various sources are organized in a logical sequence and interpreted alongside visual materials and citations to systematically demonstrate the dimensions of an artwork's evolution over time. Findings: The research reveals that artworks undergo multi-dimensional transformations, including physical deterioration, restoration, technical modifications, and conceptual restructuring, starting from their period of creation. The data indicates that the artistic understanding and technological possibilities of each era significantly influence the work's mode of existence. Specifically, it was determined that the meaning attributed to the work by the audience and the cultural context undergoes a transformation that runs parallel to the work's physical characteristics. In this context, it is emphasized that artworks should not be evaluated solely based on their state at the moment of creation, but also as entities reshaped by time, while highlighting the question:“What remains unchanged in its essence despite these changes?”Conclusions: This research illustrates how the physical and conceptual mutability of artworks evolves within the context of art ontology. The changes based on the material and technical elements of the period in which the work was created, the transformations emerging through audience participation, and the shifts in meaning within the cultural context offer diverse perspectives on whether the essence of an artwork changes. The study examines the nature of the transformation the work undergoes over time and the significance of this transformation in historical, aesthetic, and philosophical contexts, specifically investigating what remains constant in an artwork from an ontological perspective. This thesis demonstrates how the concepts of mutability and immutability are evaluated within the evolutionary process of art's ontological structure.