Development and characterization of 3D-printable bigels as plant-based adipose tissue analogues using sustainable sources
Sürdürülebilir kaynaklar kullanılarak bitkisel adipoz doku analogları olarak 3B yazdırılabilir bijellerin geliştirilmesi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 986797
  2. Yazar: GAMZE HANBEYOĞLU AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERAAT GÜNŞAR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroemülsiyon, Yağlar-bitkisel, Microemulsion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bitkisel et ürünleri, daha düşük çevresel etkiyle yüksek proteinli alternatifler sunmakta ve hayvansal üretime duyulan ihtiyacın azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Hayvansal gıda tüketiminin azaltılması; obezite, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkların görülme riskini düşürerek halk sağlığına da katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, bitkisel et analogları daha düşük üretim maliyetleri ve daha uzun raf ömürleri sayesinde giderek daha rekabetçi hale gelmektedir. Tüketici kabulünü artırmak ve pazar başarısını sağlamak amacıyla güncel araştırmalar, gerçek etin karmaşık yapısal ve duyusal özelliklerinin taklit edilmesine odaklanmaktadır. İlk çalışmalar çoğunlukla kıyma benzeri ürünlere (köfte ve sosis gibi) yönelmiş olsa da, günümüzde biftek ve tavuk göğsü gibi bütün kesim et ürünlerinin geliştirilmesine yönelik ilgi hızla artmaktadır. Bu kapsamda, etin fizikokimyasal özellikleri, aroma salınımı ve mermerimsi görünümü açısından kritik bir bileşen olan adipöz doku analoglarının geliştirilmesi önemli bir araştırma alanı hâline gelmiştir. Bu doğrultuda, sürdürülebilir bitkisel bileşenlerle yeni lipid yapılandırma teknolojileri kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, yeni lipid yapılandırma yaklaşımları kullanılarak adipöz doku analoglarının geliştirilmesi ve 3B yazdırılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, farklı türde oleojelleştirici ve hidrojelleştirici kullanılarak bijel sistemleri üretilmiştir. Yağ fazında polisakkarit temelli bir oleojelleştirici (etilselüloz) ile yağ bazlı bir oleojelleştirici (gliserin monostearat); su fazında ise soğukta jel oluşturabilen iki polisakkarit (sodyum aljinat ve düşük asil gellan gam) kullanılmıştır. Bu jelleştiricilerin bijellerin tekstür özellikleri, reolojik davranışı, termal kararlılığı, mikro yapısı ve 3B yazdırma performansı üzerindeki etkileri sistematik olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Plant-based meat products offer high-protein alternatives with lower environmental impact. Reducing the consumption of animal-derived foods also contributes to public health by lowering the risk of chronic diseases such as obesity, hypertension, and cardiovascular disorders. In addition, plant-based meat analogues are becoming increasingly competitive due to lower production costs and longer shelf life compared to conventional meat products. To enhance consumer acceptance and ensure market viability, current research focuses on replicating the complex structural and sensory attributes of real meat. Although early studies primarily targeted minced products (e.g., meatballs and sausages), there is now a growing interest in developing whole-cut analogues such as beef steaks and chicken breasts. A particularly important research area involves designing adipose tissue analogues, which play a critical role in meat's physicochemical properties, flavor release, and marbling. For this purpose, novel structuring technologies using sustainable plant-based ingredients are being explored. This thesis aims to develop and characterize adipose tissue analogues using novel structuring approaches and to assess their suitability for 3D printing. Bigel systems were produced using different oleogelators—a carbohydrate polymer based oleogelator (ethylcellulose) and a lipid-based oleogelator (glycerin monostearate)—and two cold-set carbohydrate hydrogelators (sodium alginate and low-acyl gellan gum). The effects of these gelators on texture, rheology, thermal behavior, microstructure, and 3D printing performance were systematically evaluated.