Sepsis ilişkili akut böbrek hasarında insan umbilikal kord mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozomların ın vitro ortamda immünomodülasyon etkilerinin araştırılması
Investigation of the immunomodulatory effects of human umbilical cord–derived mesenchymal stem cell exosomes in vitro in sepsis-associated acute kidney injury
- Tez No: 986847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİ GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Akut Böbrek Hasarı, Eksozom, İmmünparaliz, İmmün-modülasyon, Yoğun Bakım, Sepsis, Sepsis-Associated Acute Kidney Injury, Exosomes, Immune Pa-ralysis, Immunmodulation, Critical Care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Sepsis ilişkili akut böbrek hasarı (S-ABH), yoğun bakım ünitelerinde yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden, immün disfonksiyona yol açan kritik bir klinik tab-lodur. Sepsisin ilerleyen evrelerinde gelişen immün paralizi; lenfosit apoptozu, hücresel proliferasyonun baskılanması ve regülatör T hücre yanıtlarında düzensizlik ile karakte-rizedir ve güncel tedavi yaklaşımları bu immün disfonksiyonu hedeflemekte yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada, insan umbilikal kord kaynaklı mezenkimal kök hücrelerden (iUK-MKH) elde edilen eksozomların, sepsis ve S-ABH tanılı hastalardan izole edilen periferal kan mononükleer hücreleri (PBMC) üzerindeki immünomodülatör etkilerinin in vitro ortamda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Yoğun bakım ünitesinde izlenen, ≥18 yaş sepsis veya septik şok tanılı ve ABH gelişen (n=6) ve gelişmeyen hastalar (n=7) ile sağlıklı gönüllüler (n=6) çalışmaya dahil edildi. Hastalardan izole edilen PBMC'ler, iUK-MKH kaynaklı ekso-zomlar ile in vitro ko-kültüre edilmiştir. Üç günlük inkübasyon sonrası lenfosit prolife-rasyonu, hücre canlılığı ve apoptoz profili ile CD4⁺CD25⁺ aktive/regülatör T hücre yanıtları akım sitometrisi kullanılarak analiz edildi. Bulgular: S-ABH hasarı bulunan hastalarda serum kreatinin düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,05). Bu hasta grubunda lenfosit proliferasyonu ve hücre canlılığında belirgin baskılanma saptandı. Eksozom uygulaması, özellikle S-ABH (+) hastalara ait PBMC'lerde lenfosit proliferasyonunu ve hücre canlılığını anlamlı düzey-de artırmış, apoptozu baskıladı (p<0,05). Sağlıklı bireylerde eksozom uygulaması an-lamlı bir immün aktivasyon oluşturmazken, sepsis tanılı ve ABH gelişmeyen grupta da sınırlı bir iyileşme gözlemlendi. Bununla birlikte, her iki sepsis grubunda eksozom uygulamasının CD4⁺CD25⁺ aktive T hücre oranlarını anlamlı biçimde artırdığı da sap-tandı (p<0,001). Sonuç: Bu çalışma, iUK-MKH kaynaklı eksozomların S-ABH'de gelişen immün pa-ralizi üzerinde seçici ve hastalık şiddetine bağlı bir immünomodülatör etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Eksozomların, sağlıklı bağışıklık yanıtını aktive etmeden yalnızca patolojik immün baskılanmayı hedeflemesi, bu yaklaşımı sepsis ve S-ABH gibi komp-leks yoğun bakım sendromlarında umut vadeden, hücresiz ve güvenli bir tedavi strate-jisi haline getirmektedir. Elde edilen bulgular, ileride yapılacak in vivo ve klinik çalış-malar için güçlü bir veri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sepsis-associated acute kidney injury (SA-AKI) is a critical condition in intensive care units, characterized by high morbidity and mortality and profound immune dysfunction. In the later stages of sepsis, immune paralysis develops, manifes-ted by suppressed lymphocyte proliferation, increased apoptosis, and dysregulated regulatory T-cell responses. Current therapeutic strategies primarily focus on hemody-namic and antimicrobial management and remain insufficient to directly target sepsis-induced immune dysfunction. This study aimed to evaluate the immunomodulatory effects of exosomes derived from human umbilical cord–derived mesenchymal stem cells (hUC-MSCs) on peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) isolated from patients with sepsis and SA-AKI in an in vitro setting. Material and Methods: Adult patients (≥18 years) admitted to the intensive care unit with sepsis or septic shock, with (n=6) or without acute kidney injury (n=7), as well as healthy volunteers (n=6), were included in the study. PBMCs were isolated and co-cultured in vitro with hUC-MSC–derived exosomes. After three days of incubation, lymphocyte proliferation, cell viability, apoptosis profiles, and CD4⁺CD25⁺ activa-ted/regulatory T-cell responses were analyzed using flow cytometry. Results: Serum creatinine levels were significantly higher in patients with SA-AKI (p<0.05). PBMCs derived from SA-AKI patients exhibited marked suppression of lymphocyte proliferation and reduced cell viability. Exosome treatment significantly enhanced lymphocyte proliferation and viability while suppressing apoptosis, with the most pronounced effects observed in the SA-AKI group (p<0.05). A more limited improvement was observed in sepsis patients without AKI, whereas no significant immune activation was detected in healthy controls. Furthermore, exosome treatment significantly increased the proportion of CD4⁺CD25⁺ activated T cells in both sepsis groups (p<0.001). Conclusion: This study demonstrates that hUC-MSC–derived exosomes exert selecti-ve, disease severity–dependent immunomodulatory effects in sepsis-associated acute kidney injury. By restoring impaired lymphocyte function without inducing immune activation in healthy cells, this cell-free therapeutic approach represents a promising and safe strategy for targeting sepsis-induced immune paralysis. These findings provi-de a strong biological rationale for future in vivo and clinical studies in critically ill pa-tients with sepsis and SA-AKI.