Mali'de acil obstetrik bakımın kalitesinin degerlendirilmesi: Segou Bölge Hastanesi Kadın Doğum Servisi
Assessment of the quality of emergency obstetric care in Mali: Case of Segou regional Hospital Gynecology and Obstetrics Service
  1. Tez No: 987014
  2. Yazar: DJENEBA GUINDO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ebelik, Obstetrics and Gynecology, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Acil obstetrik bakımı, bakım kalitesi, kadın doğum servisi, Mali, Obstetric emergency care, Quality of Care, gynecological service, Mali
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Mali'de Ségou bölge hastanesinin Kadın Doğum Servisi'nde doğum yapan kadınlara sunulan acil obstetrik bakımın kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem : Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma Ségou Bölge Nianankoro Fomba Hastanesi'indeki Kadın Doğum Servisine başvuran ve ankete katılmayı kabul eden 266 doğum yapan kadın ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Kadınların Doğum Bakım Deneyiminde Memnuniyet Ölçeği, kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde, SPSS 21.0 programında tanımlayıcı istatistikler (yüzdelik, ortalama, standart sapma vb ) ve lojistik regresyon yapılmıştır. Bulgular:. Araştırmaya katılan Kadınların doğum bakım deneyiminde memnuniyet ölçeğinin tanımlayıcı istatistikler analizi sonuçlarına bakıldığında, genel olarak kadınların aldıkları acil obstetrik bakım'dan orta düzeyde memnun kaldıkları saptanmıştır. Çalışmada acil obstetrik bakım kalitesi ile kadınların sosyo-demografik özellikler, geçmiş obstetrik özellikleri, hastaneye gidiş sebepleri, araçları ve saatleri, hastanede aldıkları obstetrik bakım hizmetleri ve süresi arasındaki ilişkinin düzeyini gösteren R2 değerleri, Cox-Snell (0,545), Nagelkerke (0,692) ve McFadden (0,509) olarak saptanmıştır. regresyon katsayılarının paralel eğriler varsayımının sağlandığını (p>0,05) göstermektedir. Ayrıca Pearson değerine bakıldığında (P=1 >0,05) modelinin uygun olduğu anlaşılmaktadır. Sonuç: Bu çalışmada, doğum ve doğum sonrası dönemdeki kadınların birçok alanda yaşadığı acil obstetrik sorunlarının bazı bireysel özelliklere (yaş, evlilik yaşı, doğuma hazırlık eğitimi, çalışma durumu, geriçirilen cerrahi işlem, doğum sayısı) göre değişiklik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to assess the quality of emergency obstetric care offered to women giving birth in the Obstetrics and Gynecology Ward of Mali's Segou regional hospital. Methods: This study was carried out with 266 birthing women who applied for the Obstetrics and Gynecology Service at Nianankoro Fomba Hospital in Segou District and agreed to participate in the survey. The data was obtained using the Personal Information Form and the Women's Experience of Maternity Care Scale. In the analysis of the data, descriptive statistic and logistic regression was employed using SPSS 21.0 program. Results: When the descriptive statistics analysis results of the satisfaction scale of the women participating in the study were examined, it was determined that the women were generally satisfied with the Emergency obstetric care they received at a moderate level. In the study, R2 values showing the level of the relationship between the quality of Emergency Obstetric Care and women's socio-demographic characteristics, past obstetric characteristics, reasons for going to the hospital, vehicles and hours, obstetric care services they received in the hospital and its duration, were Cox-Snell (0.545), Nagelkerke (0.692) and McFadden (0.509). This shows that the parallel curves assumption of the regression coefficients is reached (p>0.05). In addition, considering the Pearson value (P=1 >0.05), it is understood that the model is appropriate. Result: In the study, it was concluded that the emergency obstetric problems experienced by women in many areas of birth and end-of-birth period varies according to some individual characteristics (age, marriage age, birth preparation education, employment status, surgical procedure, number of births)