Salinization and warming effects on zooplankton community in mediterranean shallow lakes: A mesocosm experiment
Akdeniz sığ göllerinde tuzlanma ve ısınmanın zooplankton komünitesi üzerine etkileri: Bir mezokozm deneyi
  1. Tez No: 987071
  2. Yazar: MELTEM KUYUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KORHAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrobiyoloji, Mesozooplankton, Tatlı su ekolojisi, Hydrobiology, Mesozooplankton, Freshwater ecology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi Bilim Dalı
Özet
Akdeniz iklim kuşağındaki tatlı su ekosistemleri iklim değişikliğinden giderek daha fazla etkilenmektedir. Değişen yağış rejimleri ve artan buharlaşma oranları, göl su hacimlerini azaltarak tuzluluğun artmasına neden olur. Bu artış, sucul topluluk yapısını önemli ölçüde değiştirebilir. Önceki çalışmalar genellikle ısınma veya tuzluluğun etkilerini ayrı ayrı ele almış olsa da, bu stresörlerin birleşik etkileri hâlâ yeterince anlaşılmamıştır ve hipersalin göller üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışma, zooplankton topluluklarının tuzluluk ve ısınmanın birleşik etkilerine verdiği yanıtları incelemiştir. Eylül–Kasım 2023 tarihleri arasında ODTÜ DBE Mersin, Türkiye'de bir mezokozm deneyi yürütülmüş; iki tuzluluk düzeyi (4 g/L ve 40 g/L) ile iki sıcaklık koşulu (ortam sıcaklığı ve ortam +4.5°C) uygulanarak olası gelecekteki iklim senaryoları simüle edilmiştir. Sonuçlar, tuzluluk düzeyleri arasında topluluk yapısının belirgin şekilde değiştiğini göstermiştir. 4 g/L'de zooplankton toplulukları büyük gövdeli taksonlar tarafından baskınken, 40 g/L'de bu büyük türler büyük ölçüde ortadan kalkmış ve yerlerini başta Brachionus plicatilis olmak üzere halotolerant rotiferler almıştır. PERMANOVA sonuçları, ısınmanın zooplankton biyokütlesi ve bolluğu üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir. GAM analizleri ise Shannon çeşitliliği değerlerinin 4 g/L'de daha yüksek olduğunu, yüksek tuzlulukta ise rotifer-baskın bir topluluğun oluştuğunu ortaya koymuştur. Genel olarak, bu bulgular artan tuzluluğun özellikle ısınma ile birleştiğinde Akdeniz bölgesi göllerinde zooplankton topluluk yapısını değiştirebileceğini göstermekte; bunun da trofik etkileşimler, ekosistem kararlılığı ve tatlı su yönetim stratejileri üzerinde potansiyel zincirleme etkileri olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Freshwater ecosystems in Mediterranean climate zones are increasingly impacted by climate change. Altered precipitation patterns, together with elevated evaporation rates, reduce lake water volumes and consequently increase salinity. This increase can significantly alter aquatic community structure. While previous studies have often addressed the effects of warming or salinity separately, the combined effects of these stressors remain poorly understood, and research on hypersaline lakes is still limited. This study examined the responses of zooplankton communities to the combined effects of salinity and warming. A mesocosm experiment was conducted at the METU IMS Mersin, Türkiye, between September and November 2023, applying two salinity treatments (4 g/L and 40 g/L) and two temperature conditions (ambient temperature and ambient +4.5°C) to simulate potential future climate scenarios. The results revealed a pronounced shift in community composition between the salinity treatments. At 4 g/L, zooplankton communities were dominated by large-bodied taxa. In contrast, at 40 g/L salinity, these larger taxa were largely eliminated and replaced by halotolerant rotifers, primarily Brachionus plicatilis. PERMANOVA results indicated that warming had no significant effect on biomass and abundance of zooplankton. GAM analyses further indicated that Shannon diversity and evenness were higher at 4 g/L, while high salinity resulted in a rotifer-dominated community. Overall, these findings emphasize that increasing salinization, particularly in combination with warming, can alter zooplankton community structure in Mediterranean lakes, with potential cascading effects on trophic interactions, ecosystem stability, and freshwater management strategies.