Oyunlaştırılmış mobil destekli müze eğitimi uygulamalarının öğrencilerin öğrenme ürünlerine etkisi
The effect of gamified mobile supported museum education applications on students' learning products
- Tez No: 987134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, akademik başarı, oyunlaştırma, mobil destekli uygulamalar, tarihsel düşünme becerisi, kültürel mirasa duyarlılık, Modern müzecilik, social studies, academic achievement, gamification, mobile-supported applications, historical thinking skills, sensitivity to cultural heritage, Modern museology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı oyunlaştırılmış mobil destekli müze eğitimi uygulamalarının 5.sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, tarihsel düşünme becerileri ve kültürel mirasa duyarlılıkları üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırma, oyunlaştırılmış mobil destekli müze eğitim uygulamalarının öğrencilerin öğrenme ürünleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla nicel araştırma yaklaşımlarından ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, bir devlet ortaokulunda 2 farklı şubede öğrenim görmekte olan 60 (DG=30, KG=30) kişiden oluşan beşinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak oyunlaştırılmış mobil destekli müze eğitimi uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisini belirlemek için Akademik Başarı Testi ( ABT ), tarihsel düşünme becerileri üzerindeki etkisini belirlemek için Tarihsel Düşünme Becerileri Ölçeği ( TDBÖ ), kültürel mirasa duyarlılıkları üzerindeki etkisini belirlemek için Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği ( KMDÖ ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sürecinde elde edilen bulgular, oyunlaştırılmış mobil destekli müze eğitim uygulamalarının öğrencilerin öğrenme ürünleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Deney ve kontrol gruplarının akademik başarı ön test puanları benzer olmasına rağmen son test puanlarında belirgin bir artış söz konusudur. Ayrıca yine deney ve kontrol gruplarının tarihsel düşünme ve kültürel mirasa duyarlılık ölçeklerindeki ön test puanları birbirine yakın olmasına rağmen son test puanlarında her iki ölçekte de belirgin bir artış saptanmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonucunda, oyunlaştırılmış mobil destekli müze eğitim uygulamaları ile desteklenen öğrenci grubunun mevcut program ile devam eden öğrenci grubuna göre akademik başarı, tarihsel düşünme ve kültürel mirasa duyarlılığa göre gelişme gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effects of gamified mobile-supported museum education applications on the academic achievement, historical thinking skills and cultural heritage sensitivity of 5th grade students. Method: This research was conducted using a quasi-experimental design with a pre-test-post-test control group, one of the quantitative research approaches, in order to examine the effects of gamified mobile-supported museum education applications on students' learning outcomes. The study group of the research consists of 60 (EG=30, CG=30) fifth-grade students studying in 2 different branches of a state secondary school. The Academic Achievement Test (AAT) was used as a data collection tool in the study to determine the impact of gamified mobile-supported museum education applications on students' academic achievement; the Historical Thinking Skills Scale (HTSK) was used to determine its impact on historical thinking skills; and the Cultural Heritage Sensitivity Scale (CTS) was used to determine its impact on their sensitivity to cultural heritage. The data obtained were analyzed using the SPSS analysis program. Findings: The findings obtained during the research process revealed that gamified mobile-supported museum education applications had a significant impact on students' learning outcomes. Although the academic achievement pre-test scores of the experimental and control groups were similar, there was a significant increase in their post-test scores. Furthermore, although the pre-test scores of the experimental and control groups on the historical thinking and cultural heritage sensitivity scales were similar, a significant increase was observed in their post-test scores on both scales. Results: As a result of the research, it was determined that the student group supported with gamified mobile-supported museum education applications showed improvement in academic achievement, historical thinking and sensitivity to cultural heritage compared to the student group continuing with the current program.