Keşmir Sultanlığı (1339-1586)
Kashmir Sultanate (1339-1586)
- Tez No: 987205
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DURAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Siyasi tarih, Türk tarihi, Political history, Turkish history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
'Asya'nın kalbi“ ve ”Hindistan tacı ve incisi", gibi isimlerle adlandırılan kendi halkının gözünden bakıldığında ise ''cennet vadisi'' sıfatını hak eden dünyanın ender güzellikteki yerlerinden biri olan Keşmir, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Çin'in Uygur Özerk bölgesi ve Tibet ile komşudur. Türkistan'dan Hindistan'a açılan bir koridorda yer alan bölge, dünyanın en yüksek sıradağları Himalayalar üzerinde son derece engebeli bir arazi üzerinde kurulmasına rağmen sahip olduğu stratejik ve coğrafi özelliklerinden dolayı tarihîn ilk dönemlerinden itibaren siyasî, askerî, dinî ve ticari pek çok hadiseye ev sahipliği yapmıştır. Stratejik önemini günümüzde de koruyan Keşmir, Güney Asya siyasetinde belirleyici bir unsurdur. Keşmir, tarihsel süreç içinde Budizm, Hinduizm ve İslâmiyet gibi farklı din ve inançlara ev sahipliği yapmış, stratejik öneme sahip bir bölgedir. Hindistan'ı fethetmeye yönelik seferler düzenleyen İslâm orduları, Keşmir'i ele geçirmeye çalışmış; ancak bölgenin zorlu coğrafi koşulları nedeniyle bu girişimlerinde başarılı olamamışlardır. Bölgede, Müslüman bir hanedan olan Şah Mirza Hanedanlığının iktidara gelmesiyle birlikte krallıktan sultanlığa geçiş süreci başlamıştır. 1339-1586 yılları arasında hüküm süren Keşmir Sultanlığı, sırasıyla Şah Mirza ve Çak Hanedanlıkları tarafından yönetilmiştir. Sultan Zeynel Abidin döneminde, Keşmir Sultanlığı siyasî, ekonomik ve kültürel açıdan en güçlü dönemini yaşamıştır. Şah Mirza Hanedanlığının ardından yönetimi ele geçiren Çak Hanedanlığı döneminde ise, artan otorite boşlukları, siyasî ve dinî çatışmalar ile iç isyanlar, bölgenin istikrarını sarsmıştır. Bu ortamdan yararlanan Haydar Mirza Duğlat, Keşmir'de Bâbürlüler adına geçici bir hâkimiyet kurmuştur. Ancak onun on yıl süren iktidarının ardından Çak Hanedanlığı, bölgedeki yönetimi yeniden ele geçirmiştir. Bâbürlü hükümdarı Ekber Şah, 1586 yılında, Çak Hanedanından Sultan Yakup Şah'ın iktidarında yaşanan iç karışıklıklar ile Sünni-Şii çatışmalarının oluşturduğu istikrarsız ortamdan faydalanarak Keşmir'i ele geçirmiştir. Bâbürlülerin bölgede tam anlamıyla hâkimiyet kurmaları ise 1589 yılında gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Kashmir, often referred to as“the heart of Asia”and“the crown and jewel of India,”is considered by its own people to be one of the world's most beautiful places, deserving of the title“valley of paradise.”It is bordered by India, Pakistan, Afghanistan, China's Xinjiang Uyghur Autonomous Region, and Tibet. Located in a corridor opening from Turkistan to India, the region is built on extremely rugged terrain in the Himalayas, the world's highest mountain range. Despite this, its strategic and geographical characteristics have made it the site of many political, military, religious, and commercial events since the earliest periods of history. Kashmir, which retains its strategic importance today, is a decisive factor in South Asian politics. Kashmir is a region of strategic importance that has been home to different religions and beliefs systems such as Buddhism, Hinduism, and Islam throughout history. Islamic armies that launched campaigns to conquer India attempted to seize Kashmir; however, they were unsuccessful in their endeavors due to the region's challenging geographical conditions. With the rise to power of the Shah Mirza Dynasty, a Muslim dynasty, the region began its transition from a kingdom to a sultanate. The Kashmir Sultanate, which ruled from 1339 to 1586, was governed successively by the Shah Mirza and Chak Dynasties. During the reign of Sultan Zeynel Abidin, the Kashmir Sultanate experienced its most powerful period politically, economically, and culturally. However, during the reign of the Chak Dynasty, which took power after the Shah Mirza Dynasty, increasing power vacuums, political and religious conflicts, and internal rebellions destabilized the region. Taking advantage of this situation, Haydar Mirza Duglat established temporary rule in Kashmir on behalf of the Mughals. However, after his ten-year reign, the Chak Dynasty regained control of the region. The Mughal emperor Akbar Shah seized Kashmir in 1586, taking advantage of the instability caused by internal turmoil and Sunni-Shia conflicts during the reign of Sultan Yakub Shah of the Chak Dynasty. The Mughals established full control over the region in 1589.