Enfâl sûresindeki belâgî anlatımlar ve edebî üslûplar
Rhetorical expressions and literary styles in surah Anfal
- Tez No: 987273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Belâgat, Üslûp, Enfâl Sûresi, Qur`an, Rhetoric, Style, Surah al-Anfal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kur'ân-ı Kerîm'in Enfâl sûresini belâgat ve edebî üslûp açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Kur'ân'ın sadece bir dinî metin değil, aynı zamanda Arap edebiyatının zirvesi olarak kabul edilen bir söz sanatları hazinesi olduğu kabul edilmektedir. Bu bağlamda sûreye ait anlatım teknikleri ve edebî yönler detaylı biçimde ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde belâgat ilminin tarihsel gelişimi, meşhur âlimleri, temel kavramları ve bölümleri açıklanmış; ikinci bölümde Enfâl sûresinin Arap dili bağlamındaki yeri ortaya konmuş, meânî, beyân ve bedî' disiplinleri çerçevesinde dilsel özellikleri tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise sûredeki edebî üslûplar incelenerek, Kur'ân'ın muhatap üzerindeki tesirini artıran estetik boyut vurgulanmaya çalışılmıştır. Araştırma sürecinde, Kur'ân-ı Kerîm ve ilgili klasik ile modern ilmî eserler esas alınmıştır. Bu kaynaklar, hem teorik çerçevenin oluşturulmasına hem de âyetlerin yorumlanmasına katkı sağlamıştır. Sonuç olarak, Enfâl sûresinin, hem ilahi mesajı hem de edebî yapısı açısından çok katmanlı bir metin olduğu ortaya konularak, belâgat ilminin, Kur'ân'ın anlaşılması ve edebî üslûbun, mesajın etkisini artırmadaki önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Surah Al-Anfâl of the Qur'ân from the perspectives of rhetoric and literary style. The Qur'ân is recognized not only as a religious text but also as a pinnacle of Arabic literature, regarded as a treasury of rhetorical and literary arts. In this context, the narrative techniques and literary features of the surah have been analyzed in detail. The first chapter of the study explains the historical development of the science of rhetoric, its prominent scholars, fundamental concepts, and main divisions. The second chapter highlights the position of Surah Al-Anfâl within the context of the Arabic language and analyzes its linguistic features through the disciplines of ma'ânî, bayân, and badî'. In the third chapter, the literary styles present in the surah are examined, with an emphasis on the aesthetic dimension that enhances the Qur'ân's impact on its audience. During the research process, the Qur'ân itself, along with relevant classical and modern scholarly works, served as the primary sources. These resources contributed both to the establishment of the theoretical framework and to the interpretation of the verses. As a result, the study demonstrates that Surah Al-Anfâl is a multilayered text in terms of both its divine message and literary structure, highlighting the significance of the science of rhetoric in understanding the Qur'ân and the role of literary style in enhancing the effectiveness of its message.