Ventilasyon tüpü uygulama tekniğinin tüp atılım süresine etkisi
- Tez No: 808052
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YASEMİN KORKUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ SENEM KURT DİZDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, orta kulak, timpanik membran, timpanostomi tüpü, Otitis media with effusion, middle ear, tympanic membrane, tympanostomy tube
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Shepard ventilasyon tüpü(SVT) uygulanan hastalarda miringotomi insizyonunun etrafındaki epitelin sirküler şekilde eleve edilerek uzaklaştırılmasının tüpün atılma süresine etkisinin araştırılması Gereç ve Yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde efüzyonlu otitis media(EOM) tanısı ile bilateral Shepard ventilasyon tüpü uygulanan 2-18 yaşları arasında 27 erkek ve 15 kız, toplam 42 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma prospektif ve randomize olarak gerçekleştirilmiştir. Hastaların basit randomizasyon tekniği ile seçilen bir kulağına klasik teknik ile, diğer kulağı kendi tekniğimiz kullanılarak Shepard ventilasyon tüpü uygulaması yapılmıştır. Hastalar postoperatif 1. günde, 1. ayda, 2. ayda ve sonrasında her iki tüp zardan ayrılana kadar aylık olarak takip edilmiş olup muayene bulguları kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %35,7'si kız, %64,30'u erkek, tüm hastaların yaş ortalamaları 5,59±2,59'idi. Hastaların 27 (%64,3)'sine adenoidektomi ve bilateral ventilasyon tüpü takılması, 15 (%35,7)'ine adenotonsillektomi ve bilateral ventilasyon tüpü takılması operasyonu uygulandı. Klasik teknik kullanılarak takılan tüpün atılma süresi ortalama 6,85±1,49 ay, desepitelizasyon tekniği kullanılarak takılan tüpün atılma süresi ortalama 6,88±1,48 ay olarak saptandı. İki teknik arasında tüpün atılma süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,80). Ayrıca her iki teknikte de yaş, cinsiyet ve yapılan operasyon çeşidi ile Shepard ventilasyon tüplerinin atılım süreleri istatiksel olarak anlamlı saptanmamıştır. Sonuç: Ventilasyon tüpünün(VT) atılımı timpanik membran(TM) boyunca gerçekleşen epiteliyel migrasyon sonucunda meydana gelir. Bizim çalışmamızda perforasyon etrafından epitelin eleve edilip uzaklaştırılmasıyla epitelyal migrasyon mesafesinin artırılarak tüpün atılma süresinin uzatılması amaçlanmaktaydı ancak uygulanan teknik ile tüpün atılım süresindeki uzamanın istatiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna varıldı. Bu konuyla alakalı literatürde çok çalışma mevcut değildir. Bu konuda daha fazla hasta sayısıyla yapılacak prospektif randomize çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Investigation of the effect of circularly elevating and removing the epithelium around the myringotomy incision on the expulsion time of the tube in patients undergoing Shepard ventilation tube. Material and Methods: A total of 42 patients, 27 boys and 15 girls, between the ages of 2-18 years, who underwent bilateral Shepard ventilation tube with the diagnosis of otitis media with effusion in Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Ear Nose and Throat Clinic were included in the study. The study was conducted prospectively and randomly. Shepard ventilation tube was applied to one ear of the patients, which was selected with the simple randomization technique, using the classical technique and the other ear using our own technique. The patients were followed up on the postoperative 1st day, 1st month, 2nd month and monthly until both tubes were separated from the membrane, and examination findings were recorded. Results: In the study, 35.7% of the patients included were female, 64.30% male, and the mean age of all patients was 5.59±2.59 years. Adenoidectomy and bilateral ventilation tube insertion were performed in 27 (64.3%) of the patients, adenotonsillectomy and bilateral ventilation tube insertion were performed in 15 (35.7%) patients. The mean expulsion time of the tube inserted using the classical technique was 6.85±1.49 months, and the mean expulsion time of the tube inserted using our own technique was 6.88±1.48 months. No statistically significant difference was found between the expulsion times of the tube between the two techniques (p=0.80). In addition, age, gender, type of operation and expulsion times of Shepard ventilation tubes were not statistically significant in both techniques. Conclusion: Excretion of the ventilation tube occurs as a result of epithelial migration across the tympanic membrane. In our study, it was aimed to prolong the expulsion time of the tube by increasing the epithelial migration distance by elevating and removing the epithelium around the perforation, but it was concluded that the prolongation of the expulsion time of the tube was not statistically significant with the applied technique. There are not many studies in the literature on this subject. There is a need for prospective randomized studies with larger number of patients in this regard.