Geotekstillerin filtrasyon ve tıkanma özelliklerinin incelenmesi
Investigation of filtration and clogging properties of geotextiles
- Tez No: 987316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK EVİRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Drenaj, Filtreleme, Jeotekstil, Drainage, Filtration, Geotextile
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Zemin bünyesindeki fazla su, zemin ile etkileşim içerisinde olan tünel, istinat duvarı, yol gibi yapıların dayanımını ve servis ömrünü olumsuz yönde etkileyen bir unsur olmasının yanı sıra, oluşturduğu hidrostatik basınç yüzünden stabilite problemleri oluşturmaktadır. Bu yüzden, zemin danelerini geçirmeden sadece suyun ortamdan uzaklaştırılması için çeşitli drenaj yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden birisi olan geotekstil filtreler, son yıllarda drenaj kapasitesi, maliyet, uygulama kolaylığı gibi avantajları ile öne çıkmaktadır. Ancak bu filtrelerde zaman içinde tıkanma davranışı gözlenmekte ve görevlerini hedeflenen servis ömrü boyunca yerine getirememektedir. Bu sebeple geotekstil filtrelerde tıkanma davranışının incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, 150, 200, 250 ve 300 g/m2 yoğunluğa sahip geotekstillerin farklı zemin koşullarında, 40 ile 100 psi arasında değişen basınçlara maruz bırakılarak filtrasyon ve tıkanma performanslarının incelenmesi amaçlanmıştır. Optimum su muhtevasının iki katı oranında su içeren bulamaç formundaki zemin ve geotekstil filtrenin olduğu bir hücreye hava basıncı kullanılarak yük uygulanan bir deney düzeneği oluşturulmuştur. Pnömotik pistonlarla zemin içeriğindeki suyun geotekstil filtreye akışı ve sistemden çıkışı sağlanmaktadır. Kullanılan basınç seviyeleri özel tasarlanmış kontrol paneli ile yönetilebilmektedir. Çıkan su miktarı, geotekstil filtrenin deney sonu kütle farkı, gözenek doluluğu gibi özellikleri incelenerek sonuçlar değerlendirilecektir. Elde edilecek sonuçlarla geotekstil filtre tasarımı ve performansının iyileştirilmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Excess water inside the soil is a reason that negatively affects strength, and the service life of structures interacted with the soil such as tunnels, retaining walls and roads, and also creates stability problems due to the created hydrostatic pressure. For this reason, many drainage methods have been developed to drain water while preventing soil particle migration. Among these methods, geotextile filters have stood out in recent years due to their drainage capacity, cost-effectiveness, and ease of application. However, clogging has been observed in these filters over time, and filters often fail to function throughout their targeted service life. Therefore, investigating the clogging behavior of geotextile filters is crucial. Within the purpose of this study, the filtration and clogging performance of geotextiles is investigated under various soil conditions and applied pressure levels. In this study, it is aimed to investigate the filtration and clogging performances of geotextiles with densities of 200, 250, 300 and 350 g/m2 under different soil conditions as well as subjecting to pressure values varying between 40 and 100 psi. Accordingly, an experimental setup was developed in which a load is applied using air pressure to a cell containing slurry soil that has two folded water content than the optimum value and geotextile filter. Through the load application provided by pneumatic pistons, the water within the soil is mitigated toward the geotextile filter and discharged from the system. The applied pressure levels are controlled through a specially designed control panel. The results will be evaluated by examining the amount of discharged water, the change in the geotextile's mass at the end of the experiment, and its pore clogging parameters. It is expected that the results obtained will improve the geotextile filter design and performance.