Teletıp ile birinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonu: Uzaktan kardiyoloji konsültasyonunda hasta ve hekim deneyimleri
Integration of primary and tertiary healthcare services through telemedicine: Patient and physician experiences in remote cardiology consultations
  1. Tez No: 987444
  2. Yazar: ALİ DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÖZKAN ONUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Teletıp, birinci basamak, üçüncü basamak, uzaktan hasta değerlendirme, kardiyoloji konsültasyonu, hasta deneyimi, hekim deneyimi, Telemedicine, primary care, tertiary care, remote patient evaluation, cardiology consultation, patient experience, physician experience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Teletıp, sağlık hizmetlerine erişimi artırma ve hasta bakım kalitesini iyileştirme potansiyeliyle, birinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonunda önemli bir rol oynamaktadır (1). Ancak, teletıp uygulamalarının hasta ve hekim deneyimleri üzerindeki etkisi, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan sağlık sistemlerinde yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma, birinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki entegrasyonun teletıp yoluyla nasıl sağlanabileceğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle kardiyoloji alanında uzaktan konsültasyon uygulamaları, birinci basamak hekimlerinin uzman desteğine daha hızlı erişiminisağlayarak hasta yönetimini güçlendirmektedir. Bu çalışma, teletıp aracılığıyla gerçekleştirilen kardiyoloji konsültasyonlarının hasta, aile hekimi ve kardiyoloji hekimi deneyimlerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Milas 19 No'lu ASM'ye bağlı 40 No'lu Aile Hekimliği Birimi'nde kayıtlı olan, 18 yaş üzeri, kardiyoloji konsültasyonu gereken ve çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar dahil edilmiştir. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Özcan Başaran'ın uygun olduğu zaman dilimlerine göre Uzaktan Hasta Değerlendirme Sistemi üzerinden randevu planlaması yapılmış; görüşmeler aile hekimi eşliğinde ASM'de gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin ardından, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış soru formu ile hem hasta hem de aile hekiminin deneyimlerine yönelik yüz yüze görüşmeler yapılmış, ses kaydı alınmıştır. Toplanan nitel veriler, uygun analiz yazılımı aracılığıyla tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. vi Bulgular: Kategori Anahtar Sonuçlar (En çok vurgulanan temalar) UHD Olumlu Yönleri -Hastane ile ilgili olumsuzluklara maruz kalmama (32tema) -Zamanla İlgili Avantajlar (31 tema) -Fiziksel ve Psikolojik Sağlık Avantajları (28 tema) Kategori Anahtar Sonuçlar (En çok vurgulanan temalar) Aile Hekimi Rolü - Hastaları UHDS Hakkında Bilgilendirmesi (20 tema) - Aile Hekiminin Katkısının Büyük Olması (19 tema) -Hasta ile Branş Uzmanı Hekim Arasında Köprü Görevi Üstlenmesi (17 Tema) -Görüşmeyi Gerçekleştirmesi (12 tema) UHD Olumsuz Yönleri - Olumsuz yanı yok (20 tema) - Randevu saatine branş uzmanı hekime toplantı konulması (2 tema) -Hastanede her bilgisayardan uzaktan görüşme yapılamaması (2 tema) -Teknolojik altyapının (bilgisayar ve internet) iyi olmaması (1 tema) Sonuç ve Katkı: Bu çalışma, uzaktan kardiyoloji konsültasyonlarının birinci basamak sağlık hizmetlerine entegre edilmesiyle hastaların uzman görüşüne daha hızlı ve erişilebilir biçimde ulaşabildiğini göstermektedir. Ayrıca, bu uygulama hem hasta memnuniyetini artırmakta hem de aile hekimi-uzman hekim iş birliğini güçlendirmektedir. Elde edilen bulgular, teletıbbın saha pratiğinde uygulanabilirliğine ve sağlık hizmet sunumundaki dönüşümüne katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the integration of primary and tertiary healthcare services using a telemedicine-based remote cardiology consultation model. Specifically, patients requiring cardiology consultation at Milas Family Health Center No.19 were assessed remotely by Prof. Dr. Özcan Başaran from the Cardiology Department at Muğla Training and Research Hospital. The primary objective of this study was to explore the experiences of patients and physicians regarding the remote assessment process. Materials and Methods: The study included patients aged > 18 years who were registered with Unit No.40 of Milas Family Health Center No.19, required cardiology consultation, and consented to participate. Appointments were scheduled based on cardiologist availability via the Remote Patient Evaluation System. Consultations were conducted in the presence of the family physician at the primary care unit. Following the consultations, semi-structured interviews were conducted with both the patients and the family physician using researcher-developed question forms. All interviews were audio-recorded and analyzed using qualitative data analysis software with a thematic analysis. Findings: Category Key Findings (Most Emphasized Themes) Positive Aspects of Remote Health Consultation (RHC) - Avoiding negative experiences associated with hospitals (32 participants) - Time-related advantages (31 participants) - Physical and psychological health benefits (28 participants) viii Role of the Family Physician - Informing patients about the RHC System (20 participants - Significant contribution of the family physician(19 participants - Acting as a bridge between the patient and the specialist physician (17 participants) - Conducting the consultation (12 participants) Negative Aspects of RHC - No negative aspect (20 participants) - Specialist physician being scheduled for meetings during consultation times (2 participants) - Inability to conduct remote consultations from all hospital computers (2 participants) - Poor technological infrastructure (computers and internet) (1 participant) Results and Contribution: This study demonstrates that remote cardiology consultations integrated into primary care enable faster and more accessible specialist evaluations. This model enhances patient satisfaction, strengthens collaboration between primary and tertiary care providers, and contributes to more coordinated and efficient healthcare delivery. These findings offer valuable insights into the practical implementation of telemedicine and it's role in transforming healthcare systems.