Sürdürülebilir kent lojistiğinde paylaşımlı bisiklet sistemi istasyonu yer seçimi için çok kriterli karar verme ve optimizasyona dayalı hibrit bir yaklaşım
A hybrid approach based on multi-criteria decision-making and optimization for shared bicycle station site selection in sustainable urban logistics
  1. Tez No: 987488
  2. Yazar: NİMET ELMACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖCAL, PROF. DR. NESLİHAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kentiçi ulaşım, Sürdürülebilir kentleşme, Sürdürülebilir ulaşım, Çok kriterli karar verme, Çok kriterli optimizasyon, Şehiriçi ulaşım, Sustainable urbanization, Sustainable transport, Multi criteria decision making, Multi criteria optimization, Urban transport
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kent içi sürdürülebilir ulaşım sistemlerinin güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla Paylaşımlı Bisiklet Sistemi (PBS) istasyonu yer seçimi problemi ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı, yer seçimi kararını yalnızca nüfus erişimi odaklı değil aynı zamanda belirlenen kriterlere göre açılacak istasyonların hizmet performansını da eş zamanlı optimize edecek şekilde çok amaçlı bir çözüm seti sunmaktır. Bu kapsamda, ilk olarak istasyon yer seçiminde önem arz eden kapsamlı bir kriter seti oluşturulmuş ve bu kriterler IDOCRIW yöntemiyle ağırlıklandırılmış, alternatif lokasyonların performansı CoCoSo yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen performans değerlendirme sonuçlarının karşılaştırmalı analizleri farklı Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. ÇKKV ile alternatif lokasyonlara ilişkin belirlenen performans sıralamaları maksimum kapsama modeli şeklinde geliştirilen optimizasyon problemine entegre edilerek hibrit bir karar verme yaklaşımı sunulmuştur. Modelde hali hazırda açılmış olan mevcut istasyonlar da yeni açılacak istasyonların yer seçiminde dikkate alınmıştır. Kapsanan nüfus ile açılması planlanan istasyonların ÇKKV'den elde edilen performans değerlerinin maksimizasyonunun eş zamanlı olarak karar çerçevesinde dikkate alınmasını sağlamak üzere pareto analizi yaklaşımı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, PBS yer seçimi için önerilen hibrit yaklaşımın kısa sürede etkin sonuçlar ürettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the station location selection problem for Bike Sharing Systems (BSS) is addressed with the aim of contributing to the enhancement of sustainable urban transportation. The primary objective of the study is to propose a multi-objective solution framework that optimizes not only population coverage but also service performance of the stations to be established based on predefined criteria. In this context, a comprehensive set of criteria critical to station location selection was first identified, weighted using the IDOCRIW method, and the performance of alternative locations was evaluated through the CoCoSo approach. The resulting performance assessments were comparatively analyzed using different Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) techniques. The performance rankings obtained for alternative locations through MCDM were integrated into the optimization problem formulated as a maximum coverage model, thereby presenting a hybrid decision-making framework. Existing stations currently in operation were also taken into account in determining the locations of newly planned stations. A Pareto-analysis-based approach was adopted to ensure the simultaneous consideration of maximizing the covered population and the MCDM-derived performance values of the prospective stations in the decision-making process. The findings demonstrate that the proposed hybrid approach yields efficient and effective results in a short time for BSS station location planning.