Termal turizmin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda değerlendirilmesi: Kuşadası termal turizmi üzerine bir araştırma
Evaluation of thermal tourism in line with sustainability goals: A research on Kuşadası thermal tourism
  1. Tez No: 988154
  2. Yazar: GAMZE AZMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Turizm, Health Education, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, Sürdürülebilir turizm, Termal turizm, Medical tourism, Sustainable tourism, Thermal tourism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Sağlık turizminin bir türü olarak görülen termal turizmde sürdürülebilirliğin sağlanması için herhangi bir termal kaynağın kesintisiz bir şekilde ana kaynaklara yüklenmeden, bozulmadan korunması ve verimliliğinin sağlanması gerekmektedir. Sürdürülebilir termal turizm ile bireylerin çevre üzerindeki etkisini azaltmak ve çevreyi koruyarak maksimum fayda sağlamak amaçlanmaktadır. Literatür taramasına bakıldığında termal turizmde sürdürülebilirlik konusunun önemli bir turizm destinasyonu olan Kuşadası özelinde çalışılmadığı görülmüştür. Kuşadası'nda bulunan termal kaynakların sürdürülebilirliği ve sağlık turizmi üzerine etkileri göz önüne alındığında yapılacak araştırmanın fayda sağlayacağı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Kuşadası termal turizmini sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda incelemek ve geleceğe yönelik önerilerde bulunmaktır. Araştırma da doğru sonuçlar elde etmek ve derinlemesine bilgi elde etmek için nitel araştırma yöntemi kullanılacaktır. Araştırmanın evrenini, uluslararası hastalara çeşitli sağlık hizmetleri sunan Kuşadası'ndaki termal turizm işletmeleri, yerel yönetimler, STK'lar oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılacağından örneklem büyüklüğü hesaplanmamıştır. Kuşadası'nda yer alan termal turizm işletme yöneticileri, yerel yöneticiler (Kaymakam, Belediye Başkanı) ve termal turizm ile ilgili STK yöneticilerinin tamamından randevu alıp yarı yapılandırılmış görüşme yapılması planlanmaktadır. Örnek büyüklüğü, termal turizmde sürdürülebilirliğe ilişkin verinin zenginliğini ve çeşitliliğini yakalamak için yeterli sayıda katılımcı dâhil edilerek veri doygunluğuna göre belirlenecektir. Araştırmada katılımcıların seçiminde amaçlı örneklem çeşitlerinden ölçüt örneklem kullanılacaktır. Veriler, termal turizm işletme yöneticileri, yerel yönetimler ve STK yöneticileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanacaktır. Görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilecektir. Veri kaybı yaşanmaması için görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilecektir. Araştırmada nitel analiz yöntemlerinden betimleyici analiz yöntemi kullanılacaktır. Bu tür analizde amaç, elde edilen bulguları düzenlenmiş ve yorumlanmış bir biçimde okuyucuya sunmaktır. Araştırmada elde edileceği düşünülen muhtemel sonuçlar termal turizmde sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ne derece hareket edilip edilmediğidir. Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda hareket ederken ortaya çıkacak sorunların neler olduğu ve çözüm önerilerinin neler olacağına yönelik sonuçların ortaya çıkması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
To ensure the sustainability of thermal tourism, which is considered a type of health tourism, it is essential to protect and maintain any thermal source without disruption, degradation, or burdening the main resources, while ensuring efficiency. The aim of sustainable thermal tourism is to minimize individuals' environmental impact and maximize benefits by protecting the environment. A review of the literature reveals that the issue of sustainability in thermal tourism has not been studied specifically in the case of Kuşadası, an important tourism destination. Given the sustainability of the thermal resources in Kuşadası and their impact on health tourism, it is expected that this research will be beneficial. The aim of this study is to examine the thermal tourism in Kuşadası in line with sustainability goals and provide recommendations for the future. To obtain accurate results and in-depth information, a qualitative research method will be used. The population of the research includes thermal tourism enterprises in Kuşadası offering various health services to international patients, local governments, and non-governmental organizations (NGOs). Since a qualitative research method will be employed, no sample size calculation has been made. It is planned to conduct semi-structured interviews with the managers of thermal tourism enterprises, local authorities (District Governor, Mayor), and NGO managers related to thermal tourism, after obtaining appointments. The sample size will be determined according to data saturation, ensuring sufficient participants to capture the richness and diversity of data on the sustainability of thermal tourism. In the selection of participants, criterion sampling, a type of purposive sampling, will be used. The data will be collected through semi-structured interviews with the managers of thermal tourism enterprises, local governments, and NGO managers. The interviews will be conducted face-to-face and recorded using an audio recording device to prevent data loss. Descriptive analysis, one of the qualitative analysis methods, will be used in the study. The purpose of this type of analysis is to present the findings in an organized and interpreted manner to the reader. The potential results expected from the research are to determine the extent to which sustainability goals are being followed in thermal tourism. It is also expected to identify the problems encountered while pursuing sustainability goals and propose solutions to these problems.