Obez astımlı çocuklarda Akdeniz diyetinin astım kontrolü, vücut bileşimi, inflamatuvar ve oksidan parametrelere etkisi
Effect of Mediterranean diet on asthma control, body composition, inflammatory and oxidant parameters in obese children with asthma
- Tez No: 988264
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Astım, Çocuk obezitesi, Mediterranean diet, Asthma, Pediatric obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, obez astımlı çocuklarda Akdeniz diyetinin astım kontrolü, vücut bileşimi, inflamatuvar ve oksidan parametrelere etkisini değerlendirmek amacıyla 6-15 yaş aralığında, astım tanılı obez (Beden Kütle İndeksi (BKİ) Z-skoru ≥2) 21 erkek ve 16 kız olmak üzere 37 çocuk ile yürütülmüştür. Katılımcılara 8 hafta süren bireyselleştirilmiş Akdeniz diyeti müdahalesi uygulanmıştır. Çalışma başlangıcında ve sonunda katılımcılarla yüzyüze görüşülerek kan örnekleri, besin tüketimi (3 günlük) ve fiziksel aktivite kayıtları alınmış, spirometreyle solunum fonksiyonları ölçülmüş, antropometrik ölçümleri ve vücut bileşim analizleri yapılmış, çocukların diyet inflamatuvar indeksi (C-Dİİ) hesaplanmış ve Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED), Astım Kontrol Testi (AKT) ve Astımlı Çocuklarda Yaşam Kalitesi Ölçeği (AÇKYÖ) uygulanmıştır. Müdahalenin 4. haftasında katılımcılarla yüzyüze bir görüşme daha yapılmış, antropometrik ölçümleri ve vücut bileşimi analizleri yapılmış, 3 günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Çalışma sonunda KIDMED ve AKT puanı her iki cinsiyette de artmıştır (p<0,05). Antropometrik ölçümler ve vücut bileşiminde her iki cinsiyette de BKİ, bel çevresi, kalça çevresi, bel/boy oranı, BKİ Z-skoru ve vücut yağ oranında azalma saptanmıştır (p<0,05). Erkek çocuklarda serum total kolesterol (-14,0±22,14 mg/dL) ve trigliserit (-26,5±53,65 mg/dL) düzeylerinde anlamlı düşüş gözlenmiştir (p<0,05). Erkek ve kızlarda serum açlık insülin düzeyi (sırasıyla -2,7±4,52; -5,9±10,79 IU/mL) ve HOMA-IR (sırasıyla -0,8±1,07; -1,3±2,18) anlamlı olarak düşmüştür (p<0,05). Erkek çocuklarda serum leptin (-117,1±202,40 ng/mL) ve İnterlökin-1β (IL-1β) düzeyi (-10,1±12,78 pg/mL) istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşmüştür (p<0,05). Kız çocuklarda serum total oksidan kapasite (TOS) (-15,0±23,23 µmol/L) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) (-0,8±1,39) düzeylerindeki azalma anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Çocukların müdahale sonunda serum IL-1β ve IL-6 değişimleri ile FEV1 değişimleri arasında negatif korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre; C-Dİİ skorundaki bir birimlik düşüşün AÇKYÖ puanını 0,46 puan ve KIDMED skorundaki bir birimlik artışın AÇYKÖ puanını 0,32 puan artırdığı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak, Akdeniz diyetine dayalı beslenme müdahalesi, obez astımlı çocuklarda inflamasyon, metabolik bozukluklar, oksidatif stres ve solunum fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yaratmış; astım semptom kontrolü ve yaşam kalitesinde anlamlı iyileşme sağlamıştır. Bu doğrultuda, obez astımlı çocukların tedavisinde Akdeniz diyetine dayalı bireyselleştirilmiş beslenme müdahalelerinin klinik uygulamalara entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of the Mediterranean diet on asthma control, body composition, inflammatory and oxidative parameters in obese asthmatic children. The study included 37 children (21 boys and 16 girls), aged 6-15 years, who had been diagnosed with asthma and classified as obese (Body Mass Index (BMI) Z-score ≥2). An individualized Mediterranean diet intervention lasting 8 weeks was applied to the participants. At the beginning and end of the intervention, face-to-face interviews were conducted, and blood samples, 3-day dietary intake records, and physical activity records were collected. Pulmonary function was assessed using spirometry, anthropometric measurements and body composition analyses were performed, and the children's dietary inflammatory index (C-DII) was calculated. In addition, the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED), the Asthma Control Test (ACT), and the Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire (PAQLQ) were administered. At the 4th week of the intervention, another face-to-face meeting was held with the participants, during which anthropometric measurements, body composition analysis, and 3-day dietary records were obtained. At the end of the study, both KIDMED and ACT scores increased significantly in both sexes (p<0.05). In both boys and girls, reductions were observed in BMI, waist circumference, hip circumference, waist/height ratio, BMI z-score, and body fat percentage (p<0.05). Among boys, significant decreases were observed in serum total cholesterol (-14.0±22.14 mg/dL) and triglyceride levels (-26.5±53.65 mg/dL) (p<0.05). In both sexes, fasting serum insulin levels (-2.7±4.52 IU/mL in boys; -5.9±10.79 IU/mL in girls) and HOMA-IR scores (-0.8±1.07 in boys; -1.3±2.18 in girls) decreased significantly (p<0.05). In boys, serum leptin (-117.1±202.40 ng/mL) and interleukin-1β (IL-1β) levels (-10.1±12.78 pg/mL) showed statistically significant reductions (p<0.05). In girls, reductions in serum total oxidant status (TOS) (-15.0±23.23 µmol/L) and oxidative stress index (OSI) (-0.8±1.39) were found to be significant (p<0.05). A negative correlation was observed between changes in serum IL-1β and IL-6 levels and changes in FEV1 values after the intervention (p<0.05). Hierarchical regression analysis showed that a 1-point reduction in C-DII score increased PAQLQ by 0.46 points, and a 1-point increase in KIDMED score increased PAQLQ by 0.32 points (p<0.05). In conclusion, a Mediterranean diet-based intervention improved inflammation, metabolic markers, oxidative stress, and respiratory function in obese asthmatic children, contributing to better asthma control and quality of life. Therefore, incorporating personalized Mediterranean diet approaches into clinical practice for managing obese children with asthma is recommended.