Ailevi akdeniz ateşi tanılı hastalardaüriner ngal proteininin belirtici etkisi
In patients diagnosed with familial mediterranean feverthe predictive effect of urinary ngal protein
  1. Tez No: 988277
  2. Yazar: SİNEM CAN OKSAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ailesel akdeniz ateşi, Genler-NGAL, Familial mediterranean fever, Genes-NGAL
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi ( Familial Mediterranean Fever- FMF) tekrarlayan 12-72 saat süren ateş, karın, göğüs ve eklem ağrısı atakları ile seyreden otozomal resesif geçişli kalıtsal bir hastalıktır. Son yıllarda böbrek yetmezliğine gidişatta erken tanının önemi anlaşılmış ve birçok üriner belirteç gündeme gelmiştir. Çalışmamızda Ailevi Akdeniz Ateşi tanılı hastalarda ve sağlıklı kontrol grubunda idrar NGAL (Neutrophil gelatinase-associated lipocalin) ve idrar mikroalbumin düzeyleri karşılaştırılarak renal amiloidoz gelişiminde erken bir belirteç olup olamayacağı ve renal yetmezlik ile olan olası ilişkisinin araştırılması planlandı. Gereç ve Yöntemler:Yaşları 5-15 arasında değişen AAA tanılı 40 çocuk ve üriner herhangi bir semptomu olmayan, yaşları ve cinsiyetleri hastalar ile uyumlu 38 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol gruplarında hemogram, sedimentasyon, C reaktif protein (CRP), tam idrar tetkiki, spot idrar kreatinin, protein, mikroalbumin ve idrar NGAL düzeylerine bakıldı. Elde edilen verilerin analizi istatiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında demografik veriler açısından istatistiksel bir fark saptanmadı. Hasta grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında idrar kreatinin değerleri istatistiksel olarak anlamlı oranda daha düşük, buna bağlı olduğu düşünülen idrar protein / kreatinin oranları daha yüksek saptandı. Ayrıca beklenildiği gibi hasta grubunda kan eritrosit sedimentasyon hızı hasta grubunda anlamlı oranda yüksek saptandı. Diğer tüm parametreler hasta ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Ailevi Akdeniz Ateşi tanılı hastalarda üriner NGAL düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Bu nedenle renal amiloidoz gelişimi ve renal yetmezliğe gidişatta erken bir belirteç olarak NGAL'in yerinin olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Familial Mediterranean Fever (FMF) is an autosomal recessive hereditary disease characterized by recurrent attacks lasting 12–72 hours, accompanied by fever, abdominal, chest, and joint pain. In recent years, the importance of early diagnosis in preventing progression to renal failure has been increasingly recognized, and several urinary biomarkers have been proposed. In this study, urinary neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) and urinary microalbumin levels were compared between patients with FMF and healthy controls to determine whether NGAL could serve as an early biomarker for the development of renal amyloidosis and to assess its possible association with renal dysfunction. Materials and Methods: A total of 40 children aged 5–15 years diagnosed with FMF and 38 age- and sex-matched healthy children without any urinary symptoms were included in the study. Complete blood count, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein (CRP), urinary analysis, spot urinary creatinine, protein, microalbumin, and urinary NGAL levels were measured in both patient and control groups. The obtained data were analyzed statistically. Results: No statistically significant differences were observed between the patient and control groups in terms of demographic characteristics. Compared with the control group, urinary creatinine levels were significantly lower in the patient group, with correspondingly higher urinary protein-to-creatinine ratios. As expected, the erythrocyte sedimentation rate was significantly higher in the patient group. No statistically significant differences were found between the two groups for the remaining parameters. Conclusion: No statistically significant difference in urinary NGAL levels was observed between patients with Familial Mediterranean Fever and healthy controls. Therefore, NGAL does not appear to be a reliable early biomarker for the development of renal amyloidosis or progression to renal failure in patients with FMF.