Oyunlaştırılmış STEM eğitiminin öz düzenleme, problem çözme becerisi ve fen dersi katılımına etkisi
Effect of gamified stem education on the self-regulation, problem solving skills and participation in science class
- Tez No: 988281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FeTeMM, Oyunlaştırma, STEM eğitim yöntemi, STEM, Gamification, STEM training method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, oyunlaştırılmış STEM eğitiminin 7. sınıf öğrencilerinin öz düzenleme becerileri, problem çözme becerileri ve fen dersine katılım düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, mühendislik tasarım süreci temelli STEM etkinliklerinin oyunlaştırma unsurlarıyla desteklenmesinin, öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal gelişimlerine nasıl katkı sağladığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Nicel boyutta ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen uygulanmış, nitel boyutta ise öğrenci ve öğretmen görüşleri içerik analiziyle incelenmiştir. Araştırma, Bitlis ilinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Deney grubunda oyunlaştırılmış STEM etkinlikleri, kontrol grubunda ise klasik STEM etkinlikleri uygulanmıştır. Nicel veriler algılanan öz düzenleme, problem çözme ve fen dersine katılım ölçekleriyle toplanmıştır. Araştırma bulguları, oyunlaştırılmış STEM etkinliklerine katılan öğrencilerin öz düzenleme ve problem çözme becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar olduğunu göstermiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin fen dersine katılım düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Nitel bulgular, oyunlaştırma unsurlarının öğrencilerin motivasyonunu artırdığını, öğrenme sürecine aktif katılımı desteklediğini ve süreci daha ilgi çekici hâle getirdiğini ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, oyunlaştırılmış STEM eğitiminin fen öğretiminde etkili bir öğretim yaklaşımı olduğunu ve öğrencilerin öğrenme süreçlerine olumlu katkılar sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of gamified STEM education on 7th grade students' self-regulation skills, problem-solving skills, and participation in science classes. The research aims to reveal how engineering design process–based STEM activities enriched with gamification elements contribute to students' cognitive and affective development. An explanatory sequential mixed-methods design was employed in the study. In the quantitative phase, a quasi-experimental pretest–posttest control group design was used, while in the qualitative phase, student and teacher views were analyzed through content analysis. The study was conducted with 7th grade students attending a public middle school in the province of Bitlis, Türkiye. Gamified STEM activities were implemented in the experimental group, whereas traditional STEM activities were applied in the control group. Quantitative data were collected using self-regulation, problem-solving, and science class participation scales. The findings indicated statistically significant improvements in self-regulation and problem-solving skills among students who participated in gamified STEM activities. In addition, the science class participation levels of students in the experimental group were found to be higher than those of the control group. Qualitative findings revealed that gamification elements increased students' motivation, supported active participation in the learning process, and made learning experiences more engaging. Overall, the results demonstrate that gamified STEM education is an effective instructional approach in science education and makes positive contributions to students' learning processes.