Sürdürülebilir mimarinin bir örneği olarak yeşil cepheler ve kullanım alanları
Green facades and their applications as a representation ofsustainable
- Tez No: 988333
- Danışmanlar: PROF. UMUT PEKİN TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık, Landscape Architecture, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Cepheler, Yeşil Cephe Sistemleri, Sürdürülebilir Mimarlık, Bina Kabuğu Tasarımı, Ekolojik Tasarım, Green Facade, Green Facade Systems, Sustainable Architecture, Building Envelope Design, Ecological Architecture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, sürdürülebilir mimarlık ilkeleri doğrultusunda geliştirilen yeşil cephe sistemlerini çevresel, mekânsal ve sosyo-kültürel boyutlarıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüz şehirlerinin karşı karşıya olduğu iklim krizi, enerji tüketimi ve ekolojik tahribat gibi sorunlar, yapı kabuğuna entegre edilen doğa temelli çözümleri giderek daha önemli hale getirmiştir. Bu kapsamda yeşil cephe sistemleri; enerji verimliliği, iç mekân konforu, kentsel ısı adası etkisinin azaltılması, biyoçeşitliliğin teşviki ve kent estetiğine katkı gibi çok yönlü faydalar sunmaktadır. Çalışma, kuramsal altyapı ve literatür taramasının yanı sıra farklı coğrafyalardan seçilen örnekler üzerinden yürütülen vaka analizleriyle desteklenmiştir. Örnek yapılar, enerji performansı, ekolojik etki, kullanıcı memnuniyeti ve estetik katkı gibi kriterlere göre karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma, yeşil cephe sistemlerinin yalnızca sürdürülebilir tasarım stratejileri açısından değil; aynı zamanda sosyal yaşam kalitesi ve kentsel kimlik bağlamında da önemli katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine green facade systems developed within the framework of sustainable architecture principles in terms of their environmental, spatial, and socio- cultural dimensions. The challenges faced by contemporary cities such as climate crisis, excessive energy consumption, and ecological degradation have made nature-based solutions integrated into building envelopes increasingly essential. In this context, green facades offer multi-dimensional benefits including energy efficiency, indoor comfort improvement, urban heat island mitigation, biodiversity enhancement, and contributions to urban aesthetics. The study is supported by both a comprehensive literature review and case analyses of selected examples from diverse geographies. The buildings were comparatively evaluated based on criteria such as energy performance, ecological impact, user perception, and visual contribution. The research reveal that green façade systems not only serve as sustainable design strategies but also provide significant contributions to urban identity and the quality of social life.