THE RELATIONSHIP BETWEEN READING STRATEGY USE AND AUTONOMY IN EFL READING AND THE EFFECTS OF READING STRATEGY INSTRUCTION ON PARTICIPANTS' AUTONOMY IN EFL READING
OKUMA STRATEJİSİ KULLANIMI İLE İNGİLİZCE'DE OKUMA ÖZERKLİĞİNİN İLİŞKİSİ VE OKUMA STRATEJİSİ EĞİTİMİNİN KATILIMCILARIN İNGİLİZCE'DE OKUMA ÖZERKLİĞİNE ETKİLERİ
- Tez No: 988340
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ ERGENEKON EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen özerkliği, Learner autonomy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın ana amacı okuma stratejisi kullanımı ile İngilizce'de okuma özerkliğinin ilişkisi olup olmadığını ortaya çıkarmak ve okuma stratejisi eğitiminin katılımcıların İngilizce'de okuma özerkliğine etkisi olup olmadığını belirlemektir. Çalışmada nicel yöntem kullanılmış ve katılımcıların hem strateji kullanımını hem de İngilizce okuma özerliğini ölçebilmek adına iki anketten faydalanılmıştır. Çalışma Giresun ve Karabük Üniversitelerinde toplam 184 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Tüm katılımcılar Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü hazırlık sınıfı öğrencileridir. Elde edilen data SPSS Statistic 20.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Sonuçlar okuma stratejisi kullanımı ile İngilizce'de okuma özerkliği arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve okuma stratejisi eğitiminin katılımcıların İngilizce'de okuma özerkliğine pozitif etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to find out any relationship between reading strategy use and autonomy in EFL reading and to reveal any effects of reading strategy instruction on participants' autonomy in EFL reading. A quantitative survey methodology was utilized in the study and two questionnaires were employed to measure both the reading strategy use of the participants and their being autonomous in EFL reading. The study was conducted at Giresun University and Karabuk University with a total of 184 participants. All the participants were students in intensive English classes of Applied English and Interpretation department. The quantitative data were analysed through SPSS Statistics 20.0. The results showed a significant relationship between reading strategy use and autonomy in EFL reading. In addition, strategy instruction had a positive effect on the learners' autonomy while doing reading in English.