Öğretmen adaylarının psikolojik sağlamlık ve çocuğa yönelik şiddete duyarlılık düzeylerinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of teacher candidates psychological resilience and sensitivity to violence against children in relation to sports and various variables
- Tez No: 988387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çocuğa yönelik şiddet, Psikolojik sağlamlık, Öğretmen adayları, Spor, Aday öğretmenler, Beden eğitimi, Duygusal şiddet, Fiziksel şiddet, Psikolojik şiddet, Spor Bilimleri Fakültesi, Violence against children, Psychological resilience, Teacher candidates, Sports, Candidate teachers, Physical education, Emotional violence, Physical violence, Psychological violence, Faculty of Sports Sciences
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının psikolojik sağlamlık ve çocuğa yönelik şiddete duyarlılık düzeylerini çeşitli demografik ve sportif değişkenler açısından incelemektir. Yöntem: Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kapsamında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2025–2026 güz döneminde Atatürk Üniversitesinde öğrenimine aktif olarak devam eden öğretmen adayları oluştururken, örneklemini gönüllü katılım esasına göre seçilen toplam 840 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Çocuğa Yönelik Şiddete Duyarlılık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, psikolojik sağlamlık ve çocuğa yönelik şiddete duyarlılık düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Her iki değişkenin yaş ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık düzeylerinin gelir, spor türü, haftalık spor yapma süresi ve spor yapma yılı değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı, ancak spor yapma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çocuğa yönelik şiddete duyarlılık düzeylerinin ise gelir, spor yapma durumu, spor türü, haftalık spor yapma süresi ve spor yapma yılı değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sonuçları, psikolojik sağlamlık ve çocuğa yönelik şiddete duyarlılık düzeylerinin bazı demografik ve sportif değişkenlere bağlı olarak farklılaşabildiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, öğretmen adaylarına yönelik geliştirilecek psikososyal ve sportif programlarda bu değişkenlerin dikkate alınmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the levels of psychological resilience and sensitivity to child-directed violence among university students in terms of various demographic and sport-related variables. Method: This research was conducted using a survey model, a quantitative research method. The population consisted of students actively enrolled at Atatürk University during the 2025-2026 fall semester, while the sample comprised a total of 840 teacher candidates selected on a voluntary basis. Data were collected using a Personal Information Form, the Psychological Resilience Scale, and the Child Violence Sensitivity Scale. The collected data were analyzed using the SPSS 27.0 software package; descriptive statistics, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were applied. Findings: The findings revealed that both psychological resilience and sensitivity to child directed violence differed significantly according to gender. No statistically significant differences were found with respect to age and grade level. Psychological resilience did not differ significantly according to income level, type of sport, weekly duration of sport participation, or years of sport participation; however, a significant difference was observed based on sport participation status. In contrast, sensitivity to child-directed violence showed significant differences according to income level, sport participation status, type of sport, weekly duration of sport participation, and years of sport participation. Result: The results indicate that psychological resilience and sensitivity to child-directed violence may vary depending on certain demographic and sport-related variables. Accordingly, it is suggested that these variables be taken into consideration when designing psychosocial and sport-based programs for teacher candidates.