Katkılı ve katkısız NaTaO₃ bileşiklerinin yapısal, elektronik ve optik özelliklerinin yoğunluk fonksiyonel teorisi (DFT) ile incelenmesi
Investigation of structural, electronic, and optical properties of doped and undoped NaTaO₃ compounds using density functional theory (DFT)
  1. Tez No: 988420
  2. Yazar: MUSA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı iletken kristaller, Yarı yalıtkan kristaller, Üç boyutlu kristal örgüsü, Semiconductor crystals, Semi-insulating crystals, Three dimensional crystal lattice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, katkısız ve katkılı NaTaO₃ bileşiklerinin yapısal elektronik ve optik özellikleri WIEN2k programı ile incelendi. Katkılama Na atomu yerine Li, K ve Cs; Ta atomu yerine ise Nb ve Sb atomlarının yer değiştirmesi ile gerçekleştirildi. Yapısal özellikler LDA ve GGA yaklaşımları ile incelenirken, optik ve elektronik özelliklerin incelenmesinde gradyent düzeltmeli Becke-Johnson potansiyeli (TB-mBJ) kullanıldı. Katkısız NaTaO₃ bileşiğinin LDA ve GGA yaklaşımları ile elde edilen yapısal parametreler (örgü parametreleri, bulk modülü ve bu modülün basınca bağlı değişim) literatürde yer alan teorik ve deneysel çalışmalarla uyumludur. TB-mBJ yaklaşımı ile hesaplanan yasak band enerjisinin deneysel çalışmalar ile uyum içeresindedir. Katkılama sonrasında bileşiklerin band enerjilerinde, valans ve iletkenlik bandı oluşumlarında ve optik özelliklerinde önemli değişiklikler gözlemlendi. Her bir katkılı bileşik Na0,75Li0,25TaO3,00, Na0,75K0,25TaO3,00, Na0,75Cs0,25TaO3,00, NaTa0,75Sb0,25O3,00 ve NaTa0,75Nb0,25O3,00 ayrıntılı olarak analiz edildi. Yapılan hesaplamalar sonucunda, katkı atomlarının varlığıyla birlikte bant aralığında değişimlerin meydana geldiği belirlendi. Bu durum, yalnızca elektronik yapıyı etkilemekle kalmamış, aynı zamanda bileşiklerin optik özellikleri üzerinde de önemli etkilere neden olduğu görüldü. Özellikle dielektrik sabiti, soğurma katsayısı, yansıma oranı, kırılma indisi, sönüm katsayısı, optik iletkenlik ve enerji kayıp fonksiyonu gibi temel optik parametrelerde belirgin farklılıklar gözlemlendi. Özellikle Sb ve Nb katkıları, bant aralığını daraltarak görünür ışık soğurma potansiyelinin artığı görüldü. Elde edilen sonuçlar, katkılı NaTaO₃ bileşiklerinin, güneş ışığı altında çalışan fotokatalizörler ve optoelektronik cihaz uygulamaları için umut vaat ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the structural, electronic, and optical properties of undoped and doped NaTaO₃ compounds were investigated using the WIEN2k program. Doping was carried out by substituting Li, K, and Cs for Na atoms, and Nb and Sb for Ta atoms. While the structural properties were examined using the LDA and GGA approaches, the gradient-corrected Becke–Johnson potential (TB-mBJ) was used in the investigation of the optical and electronic properties. The structural parameters (lattice parameters, bulk modulus, and the pressure dependence of this modulus) of the undoped NaTaO₃ compound obtained with the LDA and GGA approaches are consistent with the theoretical and experimental studies in the literature. The band gap energy calculated with the TB-mBJ approach is also in agreement with the experimental studies. After doping, significant changes were observed in the band gap energies, the formation of the valence and conduction bands, and the optical properties of the compounds. Each doped compound, Na0,75Li0,25TaO3,00, Na0,75K0,25TaO3,00, Na0,75Cs0,25TaO3,00, NaTa0,75Sb0,25O3,00 and NaTa0,75Nb0,25O3,00 was analyzed in detail. The calculations revealed that the presence of dopant atoms caused changes in the band gap. This not only affected the electronic structure but also had significant effects on the optical properties of the compounds. In particular, significant differences were observed in fundamental optical parameters such as dielectric constant, absorption coefficient, reflectivity, refractive index, extinction coefficient, optical conductivity, and energy loss function. It was found that especially Sb and Nb dopants narrowed the band gap, thereby increasing the visible light absorption potential. The results obtained reveal that doped NaTaO₃ compounds are promising for photocatalysts operating under sunlight and for optoelectronic device applications.