The construction and redefinition of citizenship in Turkey
Türkiye'de vatandaşlığın inşası ve yeniden tanımlanması
- Tez No: 988471
- Danışmanlar: PROF. DR. WİLLİAM HALE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Citizenship
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of London (the School Of Orıental And Afrıcan Studıes-Soas)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de vatandaşlığın hukuki, kimliksel ve yurttaşlık erdemi boyutlarının 1923'ten günümüze kadar geçirdiği dönüşümü incelemektedir. Çalışma, vatandaşlığın tek parti döneminde tek din (Sünni İslam yorumu) ve tek dil (Türkçe) temelinde nasıl tanımlandığını ve Türkiye'nin geçirdiği çeşitli değişimler karşısında bu vatandaşlık anlayışının nasıl varlığını sürdürdüğünü ele almaktadır. Bu çerçevede tez, özellikle 1946 yılında çok partili siyasal hayata geçiş, 1960, 1971 ve 1980 askeri müdahaleleri gibi iç dinamiklerin vatandaşlık anlayışı üzerindeki etkisini incelemekte; ayrıca küreselleşmenin etkisi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine dâhil olma ihtimali gibi daha yakın dönem dış faktörlerin vatandaşlık üzerindeki olası etkilerini değerlendirmektedir. Bu bağlamda tez, Türk vatandaşlığının nasıl inşa edildiğini ve Cumhuriyet tarihi boyunca nasıl değişim geçirdiğini analiz etmektedir. Çalışma, Türkiye vatandaşlık anlayışını değiştirmediği sürece iç ve dış faktörlerin ortaya çıkardığı sorunların üstesinden gelemeyeceğini ileri sürmektedir. Bu nedenle tez, vatandaşların geleneksel ulus-devletlerin dayandığı siyaset öncesi bağlar yerine demokratik değerler ve insan hakları temelinde bir araya gelmesini ifade eden Jürgen Habermas'ın“anayasal yurtseverlik”kavramının benimsenmesi gerektiğini savunmaktadır. Türkiye gibi etnik açıdan çeşitlilik gösteren bir toplumda vatandaşlığın son derece karmaşık bir mesele olması nedeniyle bu tez, Cumhuriyet döneminde vatandaşlık kavramının değişen anlamlarını inceleyerek çağdaş vatandaşlık tartışmalarında öne çıkan kuramsal ve tarihsel meselelerin daha görünür hale gelmesine katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis scrutinizes the evolution of the legal, identity and civic virtue aspects of citizenship in Turkey from 1923 to the present. This thesis addresses how citizenship, as defined during the single-party period that is, on the basis of a single religion (Sunni sect of Islam) and single language (Turkish) withstood the various changes that Turkey has undergone, especially as a result of some internal factors such as the transition to multi-party politics in 1946, military interventions of 1960, 1971 and 1980; and how it might be affected by more recent external factors such as the impact of globalisation and the possibility of being drawn into the European Union. In this respect, this thesis examines how Turkish citizenship was constructed and the changes it underwent throughout history of the Republic. It argues that unless Turkey changes its attitudes towards citizenship, it will not be able to overcome the challenges posed by internal and external factors. For this reason, Turkey needs to adopt Jürgen Habermas's concept of 'constitutional patriotism', which refers to how citizens are bound together by subscription to democratic values and human rights, rather than through the traditional pre-political ties that nation-states have appealed to. Because citizenship is so complex an issue in a society as ethnically diverse as Turkey, this thesis, by examining the shifting meaning of citizenship in the republican period in Turkey, will help bring to the fore theoretical and historical issues at stake in contemporary notions of citizenship as such.