Dijital içerik pazarlaması uygulamalarının tüketici satın alma niyetine etkisi: Kozmetik sektöründe bir uygulama
The effect of digital content marketing applications on consumer purchase intention: An application in the cosmetics industry
- Tez No: 988523
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN BEKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Kozmetik, Pazarlama, Dijital İçerik, Marka Farkındalığı, Satın Alma Niyeti, Cosmetıcs, Marketıng, Dıgıtal Content, Brand Awareness, Purchase Intentıon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykoz Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi ile çeşitlenen dijital pazarlama enstrümanları tüketicinin satın alma niyeti üzerinde pozitif bir etki yaratmaktadır. Özellikle kozmetik ürünleri tüketicilerinin satın alma kararında, çevresel boyutun kontrolü ve statik yönlendirme kanallarının etkinliği ile tüketici çepeçevre sarılmaktadır. Oluşturulan optimizasyon ağı ile küresel anlamda kültür aktarımı, yönelim kontrolü ve tercih çeşitlendirmesi ile tüketicinin ürüne yönlendirilmesi ve ürün hakkındaki tecrübelerine dair yorumları pazarlama argümanlarını genişletirken, aynı zamanda küresel bir bilgi akımı ile tüketiciyi de pazarlamanın enstrümanı konumuna getirmektedir. Tüketicinin tercihlerine yön veren en önemli unsurlar marka farkındalığı, kulaktan kulağa iletişim, sosyal medya pazarlaması, hedonik fayda ve influencer etkisidir. Bu çalışmada, kozmetik sektöründe tüketicinin satın alma tercihleri ile anlamlı bir ilişki içerisinde olanbu faktörlerin etki düzeyleri 203 cevaplayıcının cevapladığı anket ile tüketicilerin cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim durumu gibi sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermeme durumları çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın sonunda kozmetik sektörü özelinde araştırmada tespit edilen faktörlerin tüketicisatın alma tercihlerini pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Digital marketing instruments, which have diversified with the rapid development of technology, have a positive effect on the purchase intention of the consumer. Especially in the purchasing decision of cosmetic products consumers, the consumer is surrounded by the control of the environmental dimension and the effectiveness of static guidance channels. With the created optimization network, global culture transfer, orientation control and preference diversification, directing the consumer to the product expand the marketing arguments, while at the same time, it makes the consumer an instrument of marketing with a global information flow. The most important factors that shape the preferences of the consumer are brand awareness, Word of mouth communication, social media marketing, hedonic benefit and influencer effect. İn this study, the effect levels of these factors, which are in a significant relationship with the purchasing preferences of the consumers in the cosmetics sector, were examined in the framework of whether they differ according to the socio-demographic characteristics of the consumers such as gender, age, income and educational status with a questionnaire answered by 203 respondents. At the end of study, it was determined that the factors determined in the research in the cosmetics sector positively affect consumer purchasing preferences.