Akut kalp yetmezliği ile acil servise başvuran hastalarda yatakbaşı ultrason protokollerinin klinik sonlanım, yeniden başvuru ve mortaliteyi öngörmedeki yeri
The role of point-of-care ultrasound protocols in predicting clinical outcomes, readmission, and mortality in patients presenting to the emergency department with acute heart failure
  1. Tez No: 988537
  2. Yazar: FURKAN BOSTANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YÜRÜMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil, akut kalp yetmezliği, mortalite, ultrason, Acute heart failure, emergency, ultrasound, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, acil servise akut kalp yetmezliği (AKY) ile başvuran hastalarda, başvuru anında ve tedavi sonrası uygulanan yatakbaşı ultrason (POCUS) protokollerinin; klinik sonlanım, 30 günlük tekrar başvuru ve 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. YÖNTEM: Çalışma 128 gönüllü katılımcı ile prospektif gözlemsel tasarımda yürütüldü. Hastalara, acil servis başvurusu sırasında ve üç saatlik tedavi sonrasında POCUS değerlendirmesi yapılarak Sol Ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu (LVEF) ölçümü, İnferior Vena Cava (İVC) ölçümleri, İnternal Juguler Ven (İJV) ölçümleri ve akciğer ultrasonu BLUE protokolü uygulandı. Birincil sonlanım 30 günlük mortalite olarak belirlendi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortancası 75,5 olup %52,3'ü erkekti. Acil servis sonlanımında hastaların %50,8'i yatırılırken, tüm hasta popülasyonunda 30 günlük mortalite %12,5 olarak tespit edildi. Başvuru anındaki LVEF değerleri yatış ve taburculuk grupları arasında anlamlı bir fark oluşturmazken; hastaneye yatırılan hastalarda hem başvuru anı hem tedavi sonrası İVC ve İJV çapları daha yüksek, İVC kollapsibilite ve İJVmaks/min oranları daha düşük, akciğer B çizgi sayıları ve plevral efüzyon miktarı ise daha fazlaydı. Otuz gün içerisinde tekrar başvuran hastalarda tedavi sonrası İVC ve İJV ölçümleri gruplar arasında farklılık gösterse de, bu parametrelerden hiçbiri bağımsız bir belirteç olarak saptanmadı. Buna karşın hem başvuru anı hem de tedavi sonrası POCUS değerlendirmelerinde saptanan yüksek İVC ve İJV çapları, düşük İVC kollapsibilite ve İJVmaks/min oranları, akciğer B çizgi sayılarının ve plevral efüzyon miktarının fazlalığı 30 günlük mortalite ile ilişkili bulundu. Tedavi sonrası İJVmin değeri tüm parametreler arasında mortaliteyi öngörmede en güçlü belirteç olarak tespit edildi. SONUÇ: Acil servise başvuran akut kalp yetmezliği hastalarında, başvuru anında ve tedavi sonrasında uygulanan POCUS; sistemik ve pulmoner konjesyonun belirlenmesinde, tedavi yanıtının izlenmesinde, yatış kararının desteklenmesinde ve mortalitenin öngörülmesinde kullanılabilir. Bununla birlikte çalışmamız başvuru anı ve tedavi sonrası ölçümlerin karşılaştırılmasına odaklanan sınırlı sayıdaki çalışmalardan biri olduğundan, elde edilen bulguların doğrulanması için daha geniş seriler içeren ilave çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to evaluate the effectiveness of point-of-care ultrasound (POCUS) protocols, performed at admission and after treatment, in predicting clinical outcomes, 30-day readmission, and 30-day mortality among patients presenting to the emergency department with acute heart failure (AHF). METHODS: The study was conducted with 128 volunteer participants utilizing a prospective observational design. POCUS examinations were performed at emergency department admission and again three hours after treatment initiation. The protocol included left ventricular ejection fraction (LVEF) assessment, inferior vena cava (IVC) and internal jugular vein (IJV) measurements, and application of the BLUE lung ultrasound protocol. The primary endpoint was 30-day mortality. RESULTS: The median age of the patients was 75.5 years, and 52.3% were male. While 50.8% of the patients were admitted to the hospital, the overall 30-day mortality rate was 12.5%. Although admission LVEF values did not differ significantly between discharged and hospitalized patients, both admission and post-treatment IVC and IJV diameters were larger in hospitalized patients. These patients also exhibited lower IVC collapsibility indices and IJVmaks/min ratios, as well as higher numbers of lung B-lines and greater pleural effusion. The differences observed in IVC and IJV measurements post-treatment among patients who presented for re-admission within thirty days did not establish either parameter as an independent predictor. Conversely, high IVC and IJV diameters, low IVC collapsibility and IJVmaks/min ratios, and increased numbers of lung B-lines and pleural effusion observed in both admission and post-treatment POCUS assessments were associated with 30-day mortality. Among all parameters, the post-treatment IJVmin value was identified as the strongest predictor of mortality. CONCLUSION: In patients presenting to the emergency department with acute heart failure, POCUS performed at admission and after treatment can be utilized to assess systemic and pulmonary congestion, monitor treatment response, support hospitalization decisions, and predict mortality. However, since our study is among the limited number of investigations comparing admission and post-treatment measurements, further studies with larger sample sizes are required to validate these findings.