Hareketli dijital kitap kapağı tasarımları
Animated digital book cover designs
  1. Tez No: 988663
  2. Yazar: GÜLİN KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU AKTAŞ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hareketli Kitap Kapak Tasarımı, Görsel İletişim Tasarım, GIF, Dijital Platform, Animated Book Cover Design, Visual Communication Design, GIF, Digital Platform
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Görsel iletişim tasarımın uygulama alanlarından biri olan kitaplar, fiziksel olarak üretilirken gelişen teknolojiyle birlikte dijital platformlara da aktarılmıştır. Kitap okuma alışkanlığına bir yenisi eklenerek dijital ortamda e-kitap uygulamaları geliştirilmiştir. Okuma alışkanlıkları ve üretim biçimleri değişen kitabı, fiziksel olarak kitapçıda görmeden önce mekân algısını ortadan kaldıran dijital ortamda kitap tanıtımları ile doğrudan karşılaşılmaktadır. Bu dijital karşılaşmalarda dikkat çekici unsur olarak hareket ögesi devreye girmektedir. Günlük yaşamda alışkanlık haline gelen hareket algısının tanıtımlarda kullanılmasının etkisi yadsınamaz. Teknolojik dönüşümle birlikte, durağan kitap kapakları ile hareketli kitap kapakları arasındaki farkın ortaya konulması bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. GIF formatında hazırlanan hareketli kitap kapaklarının, geleneksel fiziksel kitap tanıtımlarına kıyasla daha dikkat çekici olduğu; hedef kitleyle doğrudan etkileşim kurabildiği ve sosyal medya ortamlarında görünürlüğünün daha yüksek olduğu uygulama sonuçlarıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, hazırlanan hareketli kitap kapaklarının dijital ortamlarda yaygınlaşması ve diğer tasarımcılara örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada kitap kapak tasarım süreçlerine ilişkin literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Uygulama aşamasında, 2024 yılında Türkiye'de en çok satan yazarlar arasında yer alan yazar Ahmet Ümit' in Yapı Kredi Yayınları web sitesinde satışa sunulan yedi kitabı seçilmiştir. Seçilen kitap kapaklarının yeniden tasarımı ve hareketlendirilmesi sürecinde ortak bir görsel dil kullanılmıştır. Hareketli kapakların dijital ortamda sergilenebilmesi amacıyla“kitap_kapak_tasarımları”adlı bir Instagram sayfası açılmış ve buradan paylaşımlar yapılmıştır. Ayrıca, Behance platformunda“behance/glinkaplan”adlı portföy hesabı oluşturularak bu çalışmalar yayınlanmıştır. Elde edilen bulgular, hareketli kitap kapaklarının durağan kapaklara kıyasla daha etkileyici olduğunu ve dijital ortamlarda daha yüksek görünürlük sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Books, one of the application areas of visual communication design, have been transferred to digital platforms along with developing technology while being physically produced. A new addition to the habit of reading books has been made with the development of e-book applications in the digital environment. With changing reading habits and production methods, books are encountered directly through book promotions in the digital environment, which eliminates the perception of space, before being physically seen in bookstores. The element of movement comes into play as an attention- grabbing feature in these digital encounters. The impact of using the perception of movement, which has become a habit in daily life, in promotions cannot be denied. With technological transformation, highlighting the difference between static and animated book covers is the main objective of this research. The application results sought to demonstrate that animated book covers prepared in GIF format are more eye-catching than traditional physical book promotions, can interact directly with the target audience, and have higher visibility on social media platforms. In this context, the aim was to promote the widespread use of animated book covers in digital environments and to set an example for other designers. This study conducted a literature review on book cover design processes. In the application phase, seven books by Ahmet Ümit, one of Turkey's best-selling authors in 2024, available for sale on the Yapı Kredi Yayınları website, were selected. A common visual language was used in the redesign and animation process of the selected book covers. An Instagram page called“kitap_kapak_tasarımları”was created to display the animated covers in a digital environment, and posts were made from this page. In addition, a portfolio account called“behance/glinkaplan”was created on the Behance platform, and these works were published there. The findings show that animated book covers are more impressive than static covers and provide higher visibility in digital environments.