Kitap kapağı tasarımında illüstrasyon ve hareket temelli bir yaklaşım:“Kitap jeneriği”uygulaması
An illustration and motion based approach to book cover design: The“Book trailer”application
  1. Tez No: 994931
  2. Yazar: ÇAĞLA NUR DANIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDE AKDAĞ SATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kitap illüstrasyonları, Book illustrations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, illüstrasyon temelli kitap kapağı tasarımlarının dijitalleşen çağda nasıl dönüştürülebileceğini ve hareketli grafik tasarım ilkeleri aracılığıyla nasıl genişletilmiş bir görsel anlatıya dönüştürülebileceğini incelemektedir. Kitap kapağı, tarihsel olarak kitabın içeriğini temsil eden ve okurla ilk teması kuran temel bir görsel iletişim aracı olarak konumlandırılmıştır. Ancak dijital platformların yaygınlaşması, görsel rekabetin artması ve dikkat sürelerinin kısalması, kitap kapağı tasarımının yalnızca statik bir yüzey olarak ele alınmasını sorgulamayı gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda çalışma, film jeneriklerinden referans alan“kitap jeneriği”kavramını, hareketli kitap kapağı tasarımına yönelik kavramsal ve uygulamalı bir öneri olarak ele alınmaktadır. Araştırma, tasarım temelli nitel yöntem üzerinden yürütülmüştür. Kuramsal kısımda görsel iletişim, illüstrasyon, kitap kapağı tarihi ve hareketli grafik tasarım alanlarına ilişkin literatür incelenmiştir. Analiz ve uygulama aşamasında ise illüstrasyon odaklı üç kitap kapağı tasarımı olarak Alice Harikalar Diyarında, Fareler ve İnsanlar ile 1984 seçilerek statik kapak tasarımları ve bu kapaklardan türetilen kitap jenerikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında, kitap jeneriği tasarımına yönelik zaman, ritim ve tempo, kurgu, süreç ve storyboard kullanımı ile ses kullanımını temel alan nitel bir kavramsal model önerilmiştir. Bu model, illüstrasyonun biçimsel özelliklerinden bağımsız olarak, anlatının zamansal ve deneyimsel biçimde genişletilmesini hedeflemektedir. Sonuç olarak bu çalışma, hareketli kitap kapağı tasarımının, kitabın anlatı dünyasını güçlendiren ve statik kitap kapağının sunduğu görsel dili zamansal ve deneyimsel olarak genişleten alternatif bir tasarım yaklaşımı sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how illustration-based book cover designs can be transformed in the digital age and expanded into an extended visual narrative through the principles of motion graphic design. The book cover is positioned historically as a fundamental visual communication tool that represents the content of the book and establishes the first point of contact with the reader. However, the widespread use of digital platforms, the increase in visual competition, and the shortening of attention spans make it necessary to question the treatment of the book cover solely as a static surface. In this context, the study addresses the concept of the“book opening sequence,”inspired by film title sequences, as a conceptual and practical proposal for motion-based book cover design. The research is conducted using a design-based qualitative methodology. In the theoretical section, literature related to visual communication, illustration, the history of book cover design, and motion graphic design is reviewed. In the analysis and application phase, Alice's Adventures in Wonderland, Of Mice and Men, and 1984 are selected as three illustration-oriented book cover designs, and the static covers and their derived book opening sequences are comparatively evaluated. Within the scope of the study, a qualitative conceptual model for book opening sequence design is proposed, based on time, rhythm and tempo, editing, process and storyboard usage, and sound. This model aims to expand the narrative in a temporal and experiential manner, independent of the formal characteristics of illustration. As a result, this study demonstrates that motion-based book cover design offers an alternative design approach that strengthens the narrative world of the book and expands the visual language of the static book cover in temporal and experiential dimensions.