Niozomların insan sol intermammarian arteri üzerindeki fizyolojik etkileri
The physiological effects of niosomes on the human left intermammarian artery
  1. Tez No: 988689
  2. Yazar: ÖZGÜL SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT NACİTARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Niosomes, nonionic surfactant vesicles, vascular physiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, noniyonik yüzey aktif maddeler ve kolesterolden oluşan ilaç taşıyıcı sistemler olan niozomların, insan sol internal mammarian arter (LIMA) üzerindeki endotel aracılı ve doğrudan damar fizyolojik yanıtlarını incelemektir. Niozomların vasküler düzeyde oluşturabileceği olası etkilerin ortaya konması, parenteral yolla uygulanan bu sistemlerin neden olabileceği hemodinamik değişikliklerin öngörülebilirliğini artıracaktır. Yöntem: Koroner bypass cerrahisi sonrası artan LIMA örnekleri, uygun ortamda taşınıp, 3-4mm uzunluğunda organ banyosuna asılıp, 2g gerilim altında bir saat bekletildikten sonra, organ banyosu sisteminde incelendi. Damar halkaları 10-6 M konsantrasyonda fenilefrin ile kasıldı ve asetilkolin ile gevşeme yanıtları değerlendirildi. Endotel bütünlüğü %60 ve üzeri gevşeme yanıtı ile tanımlandı. Böylece endoteli sağlam ve hasarlı gruplar oluşturuldu. İnce film hidrasyon yöntemiyle hazırlanan sorbitan monostearat (Span60) bazlı niozom ve polietilen glikol oktadesil eter (Brij72; HLB 4,90) bazlı niozom, Sorbitan monostearat (Span 60;, endotelli ve endotelsiz damarlara farklı konsantrasyonlarda inkübe edildi. Ardından, L-NAME, L-arginin, indometasin, charybdotoksin ve apamin aracılığıyla gevşeme mekanizmaları test edildi. İstatistiksel analiz için ANOVA ve Tukey post-hoc testleri kullanıldı. Bulgular: Span 60 bazlı deneylerde damar gevşeme ve kasılma yanıtlarında farklılık görülmedi. Brij72 bazlı niozomların kullanıldığı deney grubunda niozom endoteli sağlam damarlarda istatistiksel olarak anlamlı gevşeme yanıtlarını oluşturdu. Span 60 bazlı niozomlar ile damar fizyolojik yanıtları üzerinde herhangi bir etki gözlenmediği için, damarlarda gevşeme yanıtı oluşturan Brij72 bazlı niozom ile deneylere devam edildi. Deneylere tek bir niozom ile devam edildiği için Brij72 bazlı niozom'a kısaca“niozom”olarak adlandırıldı. Niozommun endoteli sağlam damarlarda nitrik oksit ve endotel kaynaklı hiperpolarizasyon mekanizmaları üzerinden gevşeme yanıtlarının değiştiği gözlendi. Sonuç: Niozom (Brij72 bazlı niozom), LİMA damarlarında hem endotel aracılı hem de direkt damar düzeyinde anlamlı fizyolojik değişimlere yol açmıştır. Bu sonuçlar, niozomla kaplanan ilaçların sistemik uygulamalarda hemodinamik etkiler oluşturabileceğini göstermekte ve taşıyıcı sistemlerin kullanımı sırasında görülebilecek yan etkilerde olası bir mekanizmaya dair önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the endothelium-mediated and direct vascular physiological responses of niosomes, which are drug delivery systems composed of nonionic surfactants and cholesterol, on the human left internal mammary artery (LIMA). Identifying the potential effects that niosomes may have at the vascular level will increase the predictability of hemodynamic changes that may be caused by these systems when administered parenterally. Method: Increased LIMA samples after coronary bypass surgery were transported in a suitable environment, suspended in an organ bath 3-4 mm long, left for one hour under 2 g tension, and then examined in the organ bath system. Vascular rings were constricted with phenylephrine at a concentration of 10⁻⁶ M, and relaxation responses were evaluated with acetylcholine. Endothelial integrity was defined as a relaxation response of 60% or higher. Thus, intact and damaged endothelial groups were created. Niosomes based on sorbitan monostearate (Span60) and polyethylene glycol octadecyl ether (Brij72; HLB 4,90), prepared by the thin-film hydration method, were incubated with sorbitan monostearate (Span 60;) at different concentrations in endothelial and non-endothelial vessels. Then, relaxation mechanisms were tested using L-NAME, L-arginine, indomethacin, charybdotoxin, and apamin. ANOVA and Tukey post-hoc tests were used for statistical analysis. Results: In experiments using Span 60-based niosomes, no difference was observed in vascular relaxation and contraction responses. In the experimental group using Brij72-based niosomes, statistically significant relaxation responses were produced in vessels with intact endothelium. Since no effect on physiological vascular responses was observed with Span 60-based niosomes, experiments were continued with Brij72-based niosomes, which produced a relaxation response in vessels. Since the experiments were conducted with a single niosome, the Brij72-based niosome was simply referred to as a“niosome”. It was observed that the relaxation responses in vessels with intact endothelium were altered through nitric oxide and endothelial-derived hyperpolarization mechanisms. Conclusion: Niosome (Brij72-based niosome) has caused significant physiological changes in both the endothelium and directly at the vascular level in LIMA vessels. These results indicate that drugs encapsulated in niosomes may have hemodynamic effects when administered systemically and provide important clues about a possible mechanism for side effects that may be observed during the use of delivery systems.