Uluslararası ticarette bilgi değişim anlaşmalarının rolü ve vergi cennetlerinin değerlendirilmesi
The role of information exchange agreements in international trade and the evaluation of tax havens
- Tez No: 988729
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEŞ ÇETİN GERGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası bilgi değişim anlaşmaları, Uluslararası ticaret, Zararlı vergi rekabeti, International information exchange agreements, International trade, Harmfull tax competition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Bilim Dalı
Özet
Değişen ve gelişen dünya ticaretinde, alışverişin boyutu ulusal sınırları aşmış; küreselleşme ve teknolojinin gelişimi sonrası e-ticaretle uzaklar yakın olmuştur. Sermaye uzaklaşmış, sermayenin ve mükellefin takibini zorlaştıran bu durum kayıt dışılığı arttırmıştır. Vergilendirilmemiş kazancı arttırmak için“vergi cennetleri”gibi yeni oluşumlar ortaya çıkmış, ülkeler de bunlara karşı yeni önlemler almaya çalışmışlardır. Küreselleşen ticarette istihbaratın önemi gittikçe artarken; bu zararlı vergi rekabetinden kurtulmak ve vergi kayıplarını en aza indirebilmek için ülkeler,“Birlikten kuvvet doğar.”tezinden hareketle birlikte davranmaya başlamışlardır. Zamanla vergi konusunda karşılıklı sözleşmelere ve bilgi değişim anlaşmalarına başvurmuşlardır. İşte bu çalışmada; • Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme ile ticaretin, ülke sınırlarını aşarak farklı bir boyut kazanması üzerinde durulmuş, • Ülkeler vergi gelirlerini arttırmak isterken, sermayenin tam aksine“Daha az vergi”,“Sıfır vergi”veya“Kayıt dışılık”vaat eden vergi cennetlerine kaçışı sebep-sonuç ilişkileri yönünden araştırılmış, • Sermayenin kendisini gizleme isteği ile zararlı vergi rekabeti ve kayıt dışılığı önlemeye çalışan ülkelerin istihbarat çalışmalarına verdikleri önem ve imzaladıkları bilgi değişim anlaşmaları irdelenmiş, • Vergi konusunda yapılan idari yardımlaşma sözleşmeleri ile bilgi değişim anlaşması türleri ve yöntemleri üzerinde durulmuş, • Teknolojik gelişmeler, internetle sınırların kalkması ve e-ticaretin yaygınlaşması sonucu sermayenin avantajlar sağlayan vergi cennetlerine kaymasının uluslararası ticarete etkileri; vergi cenneti ülkelerin yapıları, özellikleri ve sayıları ile bu ülkelerin vergi tabanlarının aşınmasını engellemeye yönelik önlemler araştırılmış, • Başta OECD olmak üzere G7, G20, AB ve FATF gibi uluslararası kuruluşların ve Türkiye'nin vergi cennetlerine karşı yürüttüğü çalışmalara değinilerek, bu alanda alınan önlemlerin etkinliği üzerinde durulmuş, • Uluslararası ticarette ortaya çıkan vergisel sorunlar, zararlı vergi rekabeti ve vergi cennetleri ile baş etmenin yolları, bilgi değişim anlaşmalarının önemi ve bu yönde mevcut ve yapılması gereken çalışmaların tespiti amaçlanmış, • Doğru miktarda verginin doğru yargı bölgesine ödenmesini sağlamak için vergi idarelerinin iş birliğinin önem arz ettiği günümüzün küreselleşen dünyasında; OECD'nin banka gizliliğine son vermek, vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınmayla mücadele etmek amacıyla vergisel şeffaflığı ve bilgi değişimini arttırmaya yönelik uluslararası çabaları değerlendirilmiş, • Uluslararası ticaretin vergisel sorunlarına karşı alınan önlemler, uluslararası çabaların sonuçları ile bu yönde alınması gereken tedbir ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the ever-changing and developing landscape of global trade, commercial activities have transcended national borders; and e-commerce, following globalization and technological development, has bridged vast distances. Capital has become distanced, and this situation, which complicates the tracking of capital and taxpayers, has increased informality. New formations such as“tax havens”have emerged to increase untaxed profits, and countries have endeavored to take new measures against them. As the importance of intelligence in globalized trade grows, countries operating under the principle that“unity is strength”have begun to act in concert to escape this harmful tax competition and minimize tax losses. Over time, they have resorted to mutual tax conventions and information exchange agreements. In this study: • The study focuses on how trade has acquired a new dimension, crossing national borders due to technological developments and globalization. • The cause-and-effect relationship of“capital flight”to tax havens—which promise“lower tax,”“zero tax,”or“informality”—is investigated, standing in direct opposition to countries' efforts to increase tax revenues. • Capital's desire for concealment is examined alongside the corresponding emphasis by countries on intelligence efforts and the signing of information exchange agreements to prevent harmful tax competition and informality. • The types and methods of the convention on mutual administrative assistance in tax matters and information exchange agreements are thoroughly discussed. • The study investigates the effects on international trade of the shifting of capital to tax havens that offer tax advantages, driven by technological developments, the elimination of borders through the internet, and the growth of e-commerce; it also examines the structures, characteristics, and changes in the number of tax haven countries, as well as measures developed to prevent the erosion of national tax bases. • The study addresses the work carried out against tax havens by international organizations, primarily the OECD, as well as the G7, G20, EU, FATF, and Turkey, focusing on the effectiveness of the measures taken in this area. • The study aims to identify methods for coping with tax-related problems in international trade, harmful tax competition, and tax havens, while highlighting the importance of information exchange agreements and determining current and necessary future actions. • The OECD's international efforts to increase tax transparency and information exchange—aimed at ending bank secrecy and combating tax evasion and avoidance—are evaluated within the context of today's global world, where ensuring correct taxation and cooperation between tax administrations is of paramount importance. • Finally, the measures taken against tax problems in international trade and the results of international efforts are presented, along with recommendations for necessary precautions.