Hidradenitis süpürativa hastalarının inflame deri doku örneklerinde TAAR1 ve JAK/STAT yolağı gen ekspresyonlarının ve protein miktarlarının incelenmesi
The investigation of TAAR1 and JAK/STAT pathway gene expression and protein levels in inflamed skin tissue samples from patients with hidradenitis suppurativa
- Tez No: 988839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ GÜRSEL ÜRÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Hidradenitis süpürativa, Hydradenitis suppurativa
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Hidradenitis süpürativa kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Eser amin ilişkili reseptör 1 ekspresyonu ve janus kinaz/ sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü yolağı ile ilişkisi bildiğimiz kadarıyla inflamatuvar deri hastalıklarında daha önce değerlendirilmemiştir. Çalışmamızda hidradenitis süpürativa hastalarından alınan lezyonel ve perilezyonel ile sağlıklı bireylerden alınan deri örnekleri karşılaştırılmıştır. Eser amin ilişkili reseptör 1, interlökin-6, interlökin-6 reseptörü, janus kinaz 1-3, sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü 1-6, sitokin sinyal baskılayıcısı 1-3'e ait gen ekspresyon düzeyleri gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyon yöntemi ile ölçülmüştür. İnterlökin-6, eser amin ilişkili reseptör 1, sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü 3 ve fosforile sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü 3 protein düzeyleri, üç doku örneğinin bir havuzda birleştirilmesiyle hazırlanan örneklerde Western blot analizi ile değerlendirilmiştir Hidradenitis süpürativa hastalarının deri örneklerinde interlökin-6, interlökin-6 reseptörü, eser amin ilişkili reseptör 1, janus kinaz 1-2, sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü 1, 3-5 ve sitokin sinyal baskılayıcısı 1-3 gen ekspresyon düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Western blot analizinde eser amin ilişkili reseptör 1, sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü 3 ve interlökin-6 protein düzeyleri kontrollere kıyasla artmıştır. Fosforile sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü 3 protein düzeyinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Çalışmamız, eser amin ilişkili reseptör 1 ekspresyonunu hidradenitis süpürativa fizyopatolojisinde rol oynayabilecek potansiyel bir hedef molekül olarak ortaya koymakta ve bu molekülün janus kinaz/sinyal transdüktörü ve transkripsiyon aktivatörü sinyal yolağı ile ilişkisini değerlendirmektedir. Ayrıca, sitokin sinyal baskılayıcısı 1-3'ün inflamasyonun düzenlenmesinde önemli katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Elde edilen veriler, hidradenitis süpürativa gibi hastalıklar için yeni terapötik ajanların geliştirilmesine yönelik ileri araştırmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Hidradenitis suppurativa is a chronic inflammatory skin disease. To the best of our knowledge, the expression of trace amine-associated receptor 1 and its relationship with the janus kinase/signal transducer and activator of transcription pathway have not previously been evaluated in inflammatory skin diseases. In our study, lesional and perilesional skin samples obtained from patients with hidradenitis suppurativa and skin samples obtained from healthy individuals were compared. The gene expression levels of trace amine associated receptor 1, interleukin-6, interleukin-6 receptor, Janus kinase 1-3, signal transducer and activator of transcription 1-6, and suppressor of cytokine signaling 1-3 were measured by the real-time polymerase chain reaction method. The protein levels of interleukin-6, trace amine associated receptor 1, signal transducer and activator of transcription 3, and phosphorylated signal transducer and activator of transcription 3 were evaluated by Western blot analysis in samples prepared by combining three tissue samples in one pool. In the skin samples of patients with hidradenitis suppurativa, the gene expression levels of interleukin-6, interleukin-6 receptor, trace amine associated receptor 1, janus kinase 1-2, signal transducer and activator of transcription 1, 3-5, and suppressor of cytokine signaling 1-3 were found to be higher compared to the control group. In Western blot analysis, the protein levels of trace amine associated receptor 1, signal transducer and activator of transcription 3, and interleukin-6 were increased compared to the controls. No significant difference was observed in phosphorylated signal transducer and activator of transcription 3 protein levels. Our study reveals the expression of trace amine associated receptor 1 as a potential target molecule that may play a role in the pathophysiology of hidradenitis suppurativa and evaluates its relationship with the Janus kinase/signal transducer and activator of transcription signaling pathway. It also demonstrates that suppressor of cytokine signaling 1-3 makes an important contribution to the regulation of inflammation. The data obtained will contribute to further research aimed at the development of new therapeutic agents for diseases such as hidradenitis suppurativa.