Kadınların kamusal alanda emzirme ile ilgili deneyimlerinin emzirme şekli ve emzirme sonuçlarına etkisi
The effect of women's experiences with breastfeeding in public places on breastfeeding types and breastfeeding outcomes
- Tez No: 988841
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kamusal alanda emzirme, Emzirme şekli, Emzirme sonuçları, Breastfeeding in public, Breastfeeding pattern, Breastfeeding outcomes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; kadınların kamusal alanda emzirme (KAE) ile ilgili deneyimlerinin emzirme şekli ve emzirme sonuçlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve korelasyonel tipteki bu araştırma, Kasım 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında 197 kadın ile yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Bilgi Formu ve Kamusal Alanda Emzirme Deneyimini Belirleme Anketi ile toplanmış ve IBM SPSS 25.0 paket programında analiz edilmiştir. Veriler; Mann Whitney U testi, Spearman korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon ile analiz edilmiştir. Bulgular: Bebeklerin sadece anne sütü alım süresi (SAS) 5.18 ± 1.71 ay, toplam anne sütü alım süreleri (TAS) ise 17.13 ± 8.49 aydır. Kamusal alanda emzirme deneyimi (KAED); emzirme sırsında yardım edildi (p=0.014), arkamı dönerek emzirmeye devam ettim (p=0.024) ve emzirme odasının yeri söylendi cevabını veren kadınların SAS süresi daha uzundur (p=0.032). SAS ile olumlu deneyim arasında pozitif yönde zayıf düzeyde (r=0.222) ve TAS ile hem olumlu duygu (r=0.147) hem de olumlu deneyim arasında pozitif yönde zayıf düzeyde ilişki vardır (r=0.143). Ayrıca TAS ile olumsuz deneyim arasında da pozitif yönde zayıf düzeyde ilişki saptanmıştır (r=0.214). Bebeğini kamusal alanda emzirmeye devam eden (p=0.001) ve mama vermek yerine emzirmek için eve dönen kadınların TAS süresi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı iken (p=0.035), SAS sürelerinde fark yoktur (p>0.05). Kamusal alanda bebeğini direk memeden besleyenlerin TAS süresi 4.642 ay daha fazladır (β=4.642, p<0.001). Sonuç: Kadınların kamusal alanda emzirme deneyiminin olumlu olması SAS ve TAS süresini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca Kamusal alanda emziren ve emziremiyorsa biberon vermek yerine direk memeden emzirmeyi sürdürmeye çalışan kadınların TAS süresi olumlu yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to examine the effect of women's experiences with breastfeeding in public places (BIPP) on their breastfeeding patterns and outcomes. Method: This descriptive, cross-sectional, and correlational study was conducted with 197 women between November 2024 and April 2025. Data were collected using a Personal Information Form and a Public Breastfeeding Experience Determination Questionnaire and analyzed using IBM SPSS 25.0 software. Data were analyzed using the Mann Whitney U test, Spearman correlation analysis, and multiple linear regression. Findings: The duration of exclusive breastfeeding (EBF) was 5.18 ± 1.71 months, while the total duration of breastfeeding (TDB) was 17.13 ± 8.49 months. Public breastfeeding experience (PBE); women who responded that they were helped while breastfeeding (p=0.014), continued breastfeeding by turning their back (p=0.024), and were told where the breastfeeding room was had a longer SAS duration (p=0.032). There is a weak positive correlation between EBF and positive experience (r=0.222), and there is a weak positive correlation between TDB and both positive feelings (r=0.147) and positive experience (r=0.143).Furthermore, a weak positive correlation was found between TDB and negative experience (r=0.214). The duration of TDB was statistically significantly different (p=0.035) for women who continued to breastfeed their babies in public (p=0.001) and returned home to breastfeed instead of giving formula, while there was no difference in EBF duration (p>0.05).The TDB duration of those who breastfed their babies directly in public was 4.642 months longer (β=4.642, p<0.001). Conclusion: Women's positive experience of breastfeeding in public positively affects EBF and TDB duration. Furthermore, women who breastfeed in public and, if unable to breastfeed, try to continue breastfeeding directly from the breast rather than giving a bottle, have a positively affected TDB duration.