Akademisyenlerin örgütsel politika, örgütsel destek, mesleki aidiyet, kurumsal aidiyet algıları ve akademik etkililikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Exploring the relationships among organizational politics, perceived organizational support, professional commitment, organizational identification, and academic effectiveness of faculty members
  1. Tez No: 988972
  2. Yazar: GÜLSEDA KİRİŞCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik etkililik, akademisyen, örgütsel politika, örgütsel destek, mesleki aidiyet, kurumsal aidiyet, Academic effectiveness, faculty members, organizational politics, perceived organizational support, professional commitment, organizational identification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyelerinin örgütsel politika, örgütsel destek, mesleki aidiyet, kurumsal aidiyet algıları ve akademik etkililikleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Nicel olarak tasarlanan araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2024-2025 öğretim yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi'nde görev yapan 1200 öğretim üyesi, örneklemini ise 395 öğretim üyesi oluşturmaktadır. Araştırmanın alt amaçları doğrultusunda, ana değişkenlere ilişkin betimsel istatistikler hesaplanmış ve fark testleri aracılığıyla bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılık durumları incelenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve yapısal regresyon analizleriyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda öğretim üyelerinin örgütsel politika, örgütsel destek, kurumsal aidiyet, mesleki aidiyet algıları ve akademik etkililiklerinin yüksek düzeyde olduğu; cinsiyet, yaş, akademik unvan gibi bazı demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiler bağlamında elde edilen sonuçlar örgütsel destek, mesleki aidiyet ve kurumsal aidiyet algılarındaki artışın akademik etkililiği olumlu yönde artırdığını göstermektedir. Örgütsel politika algısının ise birey ve örgüt odaklı olmak üzere iki boyutlu yapısında yalnızca birey odaklı politika algısının akademik etkililiği olumlu yönde artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Akademik etkililiği en çok güçlendiren değişkenin örgütsel destek algısı olduğu belirlenmiştir. Yapısal regresyon analizleri örgütsel destek ve örgütsel politika algısının akademik etkililiği anlamlı olarak yordadığını göstermektedir. Mesleki adiyet algısının akademik etkililiği desteklediği, kurumsal aidiyet algısının ise bu kapsamda anlamlı bir yordayıcı olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde elde edilen sonuçlara dayalı araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationships among organizational politics, perceived organizational support, professional commitment, organizational identification, and the academic effectiveness of faculty members working in higher education institutions. Designed as a quantitative study, it adopts a survey research model. The population consists of 1,200 faculty members employed at Kahramanmaraş Sütçü İmam University and Kahramanmaraş İstiklal University during the 2024–2025 academic year, while the sample comprises 395 faculty members. In line with the sub-objectives of the study, descriptive statistics were calculated for the main variables, and difference tests were conducted to examine variations in these variables across demographic characteristics. Relationships among the variables were analyzed using correlation and structural regression analyses. The findings reveal that faculty members report high levels of organizational politics, perceived organizational support, organizational identification, professional commitment, and academic effectiveness, with significant differences observed across certain demographic variables such as gender, age, and academic rank. Results concerning inter-variable relationships indicate that increases in perceived organizational support, professional commitment, and organizational identification positively enhance academic effectiveness. Within the two-dimensional structure of organizational politics—comprising individual-focused and organization-focused politics—only individual-focused politics was found to positively predict academic effectiveness. Perceived organizational support emerged as the strongest enhancer of academic effectiveness. Structural regression analyses further demonstrated that perceived organizational support and organizational politics significantly predict academic effectiveness. While professional commitment was found to support academic effectiveness, organizational identification was not identified as a significant predictor in this context. Based on these findings, several recommendations were offered for researchers and practitioners in the concluding section of the study.