Sinema estetiğinin yapısökümü: Derrida'nın kavramlarıyla Türk ve Kore sineması örnekleri üzerinden biçemsel bir çözümleme
Deconstruction of cinema aesthetics: A stylistic analysis of Turkish and Korean cinema through Derrida's concepts
  1. Tez No: 989074
  2. Yazar: AYŞE ŞİRİN GAZİALEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Güzel Sanatlar, Radio and Television, Communication Sciences, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, sinema estetiği, yapısöküm, Derrida, film eleştirisi, Derrida, Jacques, Güney Kore sineması, Pratik estetik, Sanat eleştirisi, Sanat sineması, Transformal estetik, Yaratıcı okuma, Özgün estetik fenomen, İlişkisel estetik, Aesthetics, film aesthetics, deconstruction, Derrida, film criticism, Derrida, Jacques, South Korean cinema, Practical aesthetics, Art criticism, Art cinema, Transformal aesthetics, Creative reading, Original aesthetic phenomenon, Relational aesthetics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sanat ve estetiği sabit“güzel”tanımlarının ötesine taşıyarak Derrida'nın iz, différance, parergon, pharmakon ve aporia gibi kavramlarıyla sinema estetiğini yeniden düşünmeyi amaçlamaktadır. Estetik, burada temsilin kapalı bir rejimi değil; anlamın sürekli ertelendiği, çerçevenin içi ile dışı arasında kurulan ilişkilerde açığa çıkan dinamik bir alan olarak ele alınır. Bu çerçeve, özellikle Türk ve Kore auteur sinemalarının biçimsel dünyasında sınanmıştır. Tez, Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu, Emin Alper ile Park Chan-wook, Bong Joon-ho ve Kim Ki-duk'un dörder filmi ve dört öncül yapım üzerinden toplam 28 filmi incelemekte; mekân, ışık, renk, gölge, ritim, çerçeve, sessizlik ve alan-dışı gibi unsurları yapısökümsel kavramlarla ilişkilendirerek yorumlamaktadır. Üç aşamalı yöntem (Yalın İzleme – Ayırma – Bağlama), filmi önce sezgisel düzeyde kavrayıp ardından sinematografik öğeleri ayrıştırarak Derridacı ve tez kapsamında geliştirilen kavramlarla yeniden bağlamayı öngörür. Araştırma, filmlerin ritim, derinlik algısı ve aura kavramları üzerinden biçimsel ve biçemsel okumanın ardından; farklı bakış açılarını göstermek adına izleyici ve eleştirmen yorumlarına ve yönetmenin filmiyle ilgili düşüncelerine bakmayı da önermektedir. Böylece film-dışı metinlerin de tekil düzeydeki anlamları görülmek istenmiştir. Daha sonra filmler Derrida'nın kavramları bakımından ele alınmış ve bu kavramların filmler üzerindeki görsel karşılıkları bulunmaya çalışılmıştır. Bunu takiben de araştırma sırasında geliştirilen kavramlar üzerinden benzer bir okuma yapılmıştır. Tez, kapsam ve kültürel bağlam açısından belirli sınırlılıklara sahip olsa da yapısökümü sinemanın biçimsel katmanlarına taşıyarak literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlamakta ve gelecekte farklı sinema geleneklerine, türlere ve seyirci deneyimine uzanabilecek açık uçlu bir model önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to rethink film aesthetics through Derrida's concepts of trace, différance, parergon, pharmakon and aporia, moving art and aesthetics beyond fixed definitions of the“beautiful.”Here, aesthetics is not treated as a closed regime of representation but as a dynamic field in which meaning is continually deferred and emerges in the shifting relations between inside and outside the frame. This framework is tested especially within the formal worlds of Turkish and Korean auteur cinema. The dissertation examines a total of 28 films—four each by Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu and Emin Alper, and four each by Park Chan-wook, Bong Joon-ho and Kim Ki-duk, along with four precursor films—and interprets elements such as space, light, colour, shadow, rhythm, framing, silence and off-screen space in relation to deconstructive concepts. The three-stage method (Initial Viewing – Differentiation – Reconfiguration) first grasps the film at an intuitive level, then isolates its cinematographic components, and finally rearticulates them through Derridean notions and the original concepts developed in this thesis. This research, following a formal and stylistic analysis of the films through the concepts of rhythm, depth perception, and aura, also proposes examining audience and critic responses, as well as the director's own reflections on the film, in order to reveal alternative perspectives. In doing so, it aims to illuminate the singular meanings embedded in extra-filmic texts. The films were then analyzed through Derrida's concepts, seeking to identify the visual correspondences of these notions within the cinematic material. Subsequently, a similar reading was conducted using the concepts developed during the research process. Although the dissertation has certain limitations in terms of scope and cultural context, it aims to fill a significant gap in the literature by carrying deconstruction into the formal layers of cinema, and it proposes an open-ended model that could extend in the future to different cinematic traditions, genres, and modes of audience experience.