Opere edilen asetabulum kırıklarında eklem çökmesinin(impaksiyonunun) radyolojik ve klinik sonuçlaraetkisi
The effect of articular surface impaction on radiological and clinical outcomes following surgical treatment of acetabular fractures
- Tez No: 989453
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR ÖZKAYIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: asetabulum kırığı, impaksiyon, Matta kriterleri, redüksiyon kalitesi, fonksiyonel sonuçlar, risk faktörleri, Asetabulum, acetabular fracture, impaction, Matta criteria, reduction quality, functional outcomes, risk factors, Acetabulum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, asetabulum kırıklarının cerrahi tedavisi sonrasında radyolojik prognozu (Matta kriterlerine göre) etkileyen bağımsız risk faktörlerini belirlemek ve bu faktörlerin fonksiyonel sonuçlarla olan ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, asetabulum kırığı nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan toplam 133 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, travma mekanizması, kırık özellikleri, cerrahi tedavi yöntemleri, komplikasyonlar ve takip sonuçları incelendi. Radyolojik prognozu etkileyen faktörlerin belirlenmesi için tek değişkenli analizler ve ardından Backward Stepwise (Wald) yöntemi ile çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulandı. Bulgular: Hastaların %90'ı erkek olup, medyan yaş 42 [18-99] idi. Olguların büyük çoğunluğunda (%93) yüksek enerjili travma mevcuttu. Çok değişkenli analiz, kötü radyolojik sonuç için üç bağımsız risk faktörü belirlemiştir: kötü redüksiyon (düzeltilmiş Odds Oranı [aOR]: 8,17; p<0,001), 40 yaşın üzerinde olmak (aOR: 4,18; p=0,004) ve impaksiyon varlığı (aOR: 3,97; p=0,005). Judet- Letournel sınıflandırmasının ise modele anlamlı bir katkısı olmamıştır. Kötü redüksiyon kalitesi, ameliyat sonrası BT'de deplasmanın >12 mm olması ve heterotopik ossifikasyon varlığı, tek değişkenli analizde de kötü radyolojik sonuçlarla güçlü bir şekilde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, iyi radyolojik sonuç (Good/Excellent) alan grupta Harris Kalça Skoru (medyan: 97) ve diğer fonksiyonel skorlar, kötü radyolojik sonuç (Fair/Poor) alan gruba (Harris medyan: 77) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Asetabulum kırık cerrahisinde nihai radyolojik ve fonksiyonel sonuçları belirleyen en önemli faktör cerrahi redüksiyonun kalitesidir. Anatomik VIII redüksiyonun sağlanamadığı, impaksiyonun eşlik ettiği ve 40 yaş üzeri hastalarda kötü radyolojik sonuç riski belirgin şekilde artmaktadır. Bu nedenle, optimal sonuçlar için cerrahide anatomik redüksiyon hedeflenmeli, impaksiyon varlığında titiz bir cerrahi planlama yapılmalı ve ileri yaş hastalarda yakın takip ve agresif rehabilitasyon uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to identify the independent risk factors affecting radiological prognosis (according to Matta criteria) after surgical treatment of acetabular fractures and to evaluate the relationship between these factors and functional outcomes. Materials and Methods: A total of 133 patients who underwent surgical treatment for acetabular fractures were retrospectively included in the study. Demographic characteristics, trauma mechanisms, fracture characteristics, surgical treatment methods, complications, and follow-up results were analyzed. Univariate analyses and subsequent multivariate logistic regression analysis using the Backward Stepwise (Wald) method were performed to identify factors influencing radiological prognosis. Results: 90% of the patients were male, with a median age of 42 [18-99]. The vast majority of cases (93%) involved high-energy trauma. Multivariate analysis identified three independent risk factors for poor radiological outcome: poor reduction (adjusted Odds Ratio [aOR]: 8.17; p<0.001), age over 40 years (aOR: 4.18; p=0.004), and the presence of impaction (aOR: 3.97; p=0.005). The Judet- Letournel classification did not contribute significantly to the model. Poor reduction quality, postoperative CT displacement >12 mm, and the presence of IX heterotopic ossification were also strongly associated with poor radiological outcomes in univariate analysis. Furthermore, functional scores, including the Harris Hip Score (median: 97), were statistically significantly higher in the group with good radiological outcomes (Good/Excellent) compared to the group with poor radiological outcomes (Fair/Poor; Harris median: 77) (p<0.001). Conclusion: The quality of surgical reduction is the most critical factor determining the final radiological and functional outcomes in acetabular fracture surgery. The risk of a poor radiological outcome increases significantly in cases where anatomical reduction is not achieved, impaction is present, and in patients over 40 years of age. Therefore, to achieve optimal results, anatomical reduction should be the goal in surgery, meticulous surgical planning is essential in the presence of impaction, and close monitoring and aggressive rehabilitation should be implemented in elderly patients.