Sürdürülebilirlik uygulamalarının kısa film yapım maliyetlerine etkileri
The effects of sustainability practices on short film production costs
- Tez No: 989465
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Belgesel film, Ekolojik ayak izi, Kısa film, Çevresel sürdürülebilirlik, Documentary film, Ecological footprint, Short film, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Çalışma, sürdürülebilirlik ilkelerinin sinema yapım süreçlerinde yalnızca çevresel değil, maliyet boyutunda da belirleyici sonuçlar üretebildiğini göstermektedir. Bu doğrultuda, ışık ve enerji tüketimi, ulaşım, mekân planlaması, dekor/kostüm ve yiyecek-içecek gibi kritik kalemlerde sürdürülebilir yaklaşımların mali yansımaları incelenmiştir. Yöntem olarak, aynı konuya sahip iki kısa belgeselin tek günlük çekim koşullarında, biri sürdürülebilir diğeri geleneksel yöntemlerle üretilmesi tercih edilmiştir. Buna bağlı olarak çalışma, sürdürülebilirliğin teorik boyutlarını ele alırken, aynı zamanda bu ilkelerin pratik uygulamalar üzerindeki izdüşümlerini somut verilerle örneklendirmeyi hedeflemektedir. Bu tasarım, farklı değişkenleri sabitleyerek karşılaştırmaya elverişli bir zemin sunmuş, ancak büyük ölçekli yapımlara genellenebilirliğin sınırlı olduğunu da ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, ulaşım ve mekân gezilerinde sürdürülebilir yaklaşımın ciddi mali avantaj sağladığını göstermiştir. Geleneksel sette ile sürdürülebilir set arasındaki Genel bütçe karşılaştırmasında sürdürülebilir yapımda toplam 11.012 TL harcama yapılırken, geleneksel yöntemlerle oluşturulan filmde ise 11.618 TL harcama yapılmıştır. Böylelikle geleneksel sete göre yaklaşık 600 TL avantajla neredeyse denk maliyetle gerçekleştirilmiştir. Bu sonuç, sürdürülebilir yapımın maliyet artırıcı bir tercih olmadığını, aksine doğru planlama ile bütçe nötrlüğüne hatta tasarrufa yol açabileceğini göstermektedir. Çalışma, küçük ve orta ölçekli projelerde çevresel faydaları gözetirken maliyetin de kontrol altında tutulabileceğini, böylece sinema sektörü için uygulanabilir bir üretim modeli sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The study demonstrates that sustainability principles can produce decisive results in film production processes not only in terms of environmental impact but also in terms of cost. In this context, the financial implications of sustainable approaches have been examined in critical areas such as lighting and energy consumption, transportation, location planning, set design/costumes, and food and beverage. As a method, two short documentaries on the same subject were produced under single-day shooting conditions, one using sustainable methods and the other using traditional methods. Accordingly, while addressing the theoretical dimensions of sustainability, the study also aims to illustrate the practical implications of these principles with concrete data. This design provided a basis conducive to comparison by keeping different variables constant, but it also revealed the limited generalizability to large-scale productions. The findings showed that the sustainable approach provided significant financial advantages in transportation and location travel. In the overall budget comparison between the traditional set and the sustainable set, a total of 11,012 TL was spent on sustainable construction, while 11,618 TL was spent on the film created using traditional methods. Thus, it was achieved at almost equal cost with an advantage of approximately 600 TL over the traditional set. This result shows that sustainable production is not a cost-increasing choice; on the contrary, with proper planning, it can lead to budget neutrality or even savings. The study demonstrates that in small and medium-scale projects, environmental benefits can be considered while keeping costs under control, thus offering a viable production model for the film industry.