Üniversite öğrencilerinde kişilerarası duyarlılığın psikolojik iyi oluşu açıklamasında ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar ve beğenilme arzusunun aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of the interpersonal cognitive distortions and the desire for being liked in explaining interpersonal sensitivity and psychological well-being among university students
  1. Tez No: 989477
  2. Yazar: FATIMATÜZZEHRA ALPAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH CAMADAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mental iyi oluş, Mental well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinde kişilerarası duyarlılığın psikolojik iyi oluşu açıklamasında ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar ve beğenilme arzusunun aracılık rolünü incelemektir. Diğer bir amaç ise psikolojik iyi oluşun çeşitli demografik değişkenler açısından değerlendirilmesidir. Araştırma, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde öğrenim gören 799 lisans öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen veriler, ilgili alanyazın doğrultusunda oluşturulan model çerçevesinde SPSS 25.0 ile Process Macro 4.2 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, kişilerarası duyarlılık psikolojik iyi oluşu olumsuz yönde ve anlamlı biçimde açıklamaktadır. Ayrıca, kişilerarası duyarlılık hem ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaları hem de beğenilme arzusunu olumlu yönde ve anlamlı olarak yordarken, ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar psikolojik iyi oluşu anlamlı biçimde açıklamamıştır. Beğenilme arzusu ise psikolojik iyi oluşu olumsuz yönde ve anlamlı olarak açıklamaktadır. Bu doğrultuda, kişilerarası duyarlılık ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide, ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar ve beğenilme arzusunun aracı rol oynadığı bulunmuştur. Demografik değişkenler açısından incelendiğinde, psikolojik iyi oluş yalnızca romantik ilişki durumu değişkenine göre anlamlı farklılık göstermiş; romantik ilişkisi olan bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri, romantik ilişkisi olmayanlara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the mediating role of cognitive distortions related to relationships and the desire to be liked in explaining interpersonal sensitivity and psychological well-being among university students. Another purpose is to evaluate psychological well-being in terms of various demographic variables. The study was conducted with 799 undergraduate students studying at Bursa Uludağ University. The data obtained in the study were analyzed using SPSS 25.0 and Process Macro 4.2 within the framework of the model created in line with the relevant literature. According to the results of the study, interpersonal sensitivity negatively and significantly explains psychological well-being. In addition, while interpersonal sensitivity positively and significantly predicted both cognitive distortions related to relationships and the desire to be liked, cognitive distortions related to relationships did not significantly explain psychological well-being. On the other hand, the desire to be liked negatively and significantly explains psychological well-being. Accordingly, it was found that cognitive distortions related to relationships and the desire to be liked played a mediating role in the relationship between interpersonal sensitivity and psychological well-being. When examined in terms of demographic variables, psychological well-being showed a significant difference only according to the romantic relationship status variable; the psychological well-being levels of individuals in a romantic relationship were found to be significantly higher than those without a romantic relationship.