Kitab fi ma'rifet'l-hiyeli'l hendesiyye, eserinin minyatürlerinin analizi (TSMK A.3472)
Analysis of the miniatures of the work Kitāb fī ma'rifati'l-ḥiyal al-handasiyya (TSMK A.3472)
- Tez No: 989521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİYE HİLAL ARPACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cezeri, Minyatür, Bilim, Cezeri, Miniature, Science
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada incelenen yazma eser, Topkapı Sarayı Müze Kütüphanesi'nde A. 3427 envanter numarası ile kayıtlıdır. Söz konusu eser, 1206 yılında yazılmış olup, ünlü bilgin Bedi'uz-Zaman Ebû'l-İzz İsmail ibn er-Rezzaz el-Cezerî tarafından kaleme alınmıştır. El-Cezerî bu eseri, 1 Diyarbakır Artuklu Hükümdarı Sukman bin Artuk'un hizmetinde bulunduğu dönemde hazırlamıştır. Cezerî, Sultan Sukman bin Artuk'un hizmetine 1181 yılında girmiş ve bu görevini yaklaşık yirmi beş yıl sürdürmüştür.. Cezerî, bu süreçten önce aynı hanedana mensup babası ve kardeşinin hizmetinde de bulunmuştur. Eser incelendikten sonra, yazmanın ortaya çıktığı dönemin siyasi ve sanatsal ortamına ilişkin kapsamlı bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada, eserde yer alan minyatürler ve teknik çizimler ayrıntılı biçimde tek tek analiz edilmiş; görseller ile metin arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Ayrıca sanatçının vurgulamak istediği temalar, öne çıkardığı bölümler ve tercih ettiği renkler ile tasarım anlayışı irdelenmiş, tüm bu unsurlar sistematik bir şekilde açıklanmıştır. Bu çalışmanın amacı, eserde yer alan döneme ait minyatür uygulamalarını sanat tarihi ve teknik açıdan incelemek ve söz konusu dönemin sanatsal anlayışı ile kültürel ortamı hakkında kapsamlı bilgi edinmektir.
Özet (Çeviri)
The manuscript examined in this study is registered in the Treasury Library of the Topkapı Palace Museum under the inventory number III. Ahmed 3427. The work in question was written in 1206 and was authored by the renowned scholar Bedi'uz-Zaman Abū'l-'Izz Ismā'īl ibn ar-Razzāz al-Jazarī. Al-Jazarī prepared this work during the period in which he served the Artuqid ruler of Diyarbakır, Sukmān b. Artuq. Al-Jazarī entered the service of Sultan Sukmān b. Artuq in 1181 and continued in this position for approximately twenty-five years. Before this period, he had also served his father and brother, who were members of the same dynasty. After the work was examined, extensive information was provided regarding the political and artistic environment of the period in which the manuscript emerged. In the study, the miniatures and technical drawings contained in the work were analyzed in detail one by one, and the relationship between the images and the text was evaluated. In addition, the themes the artist intended to emphasize, the sections he highlighted, and his choices of color and design approach were examined, and all these elements were explained in a systematic manner. The aim of this study is to investigate the period miniatures in the work from both an art-historical and a technical perspective, and to obtain comprehensive information about the artistic conception and cultural context of the period in question