Ürotelyal mesane kanseri nedeniyle radikal sistektomi yapılan hastalarda varyant histoloji varlığının onkolojik sonuçlar üzerine etkisi
The effect of variant histology presence on oncological outcomes in patients undergoing radical cystectomy due to urothelial bladder cancer
- Tez No: 989555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YAVUZ KOPARAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane Kanseri, Radikal sistektomi, Varyant Histoloji, Sağkalım, Bladder Cancer, Radical cystectomy, Variant Histology, Survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ürotelyal mesane kanseri nedeniyle radikal sistektomi yapılan hastalarda varyant histoloji varlığının onkolojik sonuçlar üzerine etkisi Amaç: Mesane ürotelyal kanseri nedeniyle radikal sistektomi (RS) yapılan hastalarda varyant (VH) histoloji varlığının onkolojik sonuçlar üzerine etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında Ocak 2010-Ekim 2022 tarihleri arasında RS yapılmış 200 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine uyan 126 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların klinik ve patolojik verileri kaydedildi. Radikal sistektomi patolojilerinde VH varlığına göre hastalar, saf ürotelyal kanser (SÜK) ve VH olarak iki gruba ayrıldı. Lokal nükssüz sağkalım (NS), metastazsız sağkalım (MS) ve genel sağkalımı (GS) etkileyen prognostik faktörleri belirlemek için tek değişkenli ve çok değişkenli Cox regresyon analizleri yapıldı. Lokal NS, MS ve GS oranları Kaplan-Meier (KM) yöntemi kullanılarak belirlendi ve istatistiksel farklılık log-rank testi kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %34.9'unda VH görüldü. En sık rastlanan VH alt grubunun skuamöz farklılaşma idi. Hastaların ortanca takip süresi 71 aydı. Varyant histolojili hastalarda preoperatif hidronefroz, patolojikT evresi, LVİ, PNİ, CS pozitifliği, patolojik LN pozitiflik oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Varyant histolojili hastalar, GS için yapılan Kaplan-Meier analizinin 2 ve 5 yıllık sağkalım eğrilerine göre, SÜK'lü hastalara kıyasla daha düşük sağkalım gösterdi. Yapılan tekdeğişkenli Cox regresyon analizinde, VH GS üzerine istatistiksel anlamlı etkili bulundu. Ancak, çok değişkenli analiz sonucunda VH GS için bağımsız prognostik faktör değildi. Metastazsız sağkalım öngörmede herhangi anlamlı parametre saptanmadı. Lokal NS öngörmede LVİ tek başına bağımsız prognostik faktör olarak saptandı. Genel sağkalım öngörmede LVİ ve CS tek başlarına bağımsız prognostik faktör olarak saptandı. Sonuç: Yaptığımız çalışmada, RS patolojilerinde VH varlığının daha agresif klinik faktörlerle ilişkili olduğu gösterildi. Varyant histoloji varlığı düşük GS ile ilişkili olsa da, GS için bağımsız prognostik faktör değildi. Sağkalımı öngörmede prognostik rolünün ortaya konması adına çok merkezli, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Title: The effect of variant histology presence on oncological outcomes in patients undergoing radical cystectomy due to urothelial bladder cancer Objective: To investigate the effect of variant histology (VH) presence on oncological outcomes in patients undergoing radical cystectomy (RC) due to urothelial bladder cancer. Materials and Methods: The records of 200 patients who underwent RC between January 2010 and October 2022 at the Department of Urology, Gazi University Faculty of Medicine were retrospectively reviewed. A total of 126 patients who met the inclusion and exclusion criteria were included in the study. Clinical and pathological data of the patients were recorded. Patients were divided into two groups based on the presence of VH in radical cystectomy pathology: pure urothelial carcinoma (PUC) and VH. Univariate and multivariate Cox regression analyses were performed to determine prognostic factors affecting local recurrence-free survival (RFS), metastasis-free survival (MFS), and overall survival (OS). Local RFS, MFS, and OS rates were determined using the Kaplan-Meier (KM) method and statistical differences were calculated using the log-rank test. Results: VH was observed in 34.9% of patients in our study. The most common VH subtype was squamous differentiation. The median follow-up period of the patients was 71 months. Preoperative hydronephrosis, pathological T stage, lymphovascular invasion (LVI), perineural invasion (PNI), and positive surgical margin rates were higher in patients with VH. According to Kaplan-Meier analysis of OS for 2- and 5-year survival curves, patients with VH showed lower survival compared to PUC patients. Univariate Cox regression analysis found VH to have a statistically significant effect on OS. However, in the multivariate analysis, VH was not an independent prognostic factor for OS. No significant parameters were found to predict MFS. For local RFS, LVI alone was identified as an independent prognostic factor. For OS, LVI and positive surgical margin were identified as independent prognostic factors. Conclusion: Our study showed that the presence of VH in RC pathology was associated with more aggressive clinical factors. Although the presence of variant histology was associated with lower OS, it was not an independent prognostic factor for OS. Multicenter, prospective studies are needed to determine its prognostic role in survival prediction.