Triküspid kapak yetmezliği olan hastalarda sağ atriyumda meydana gelen remodeling'in incelenmesi
Investigation of right atrial remodeling in patients with tricuspid valve regurgitation
- Tez No: 989609
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kalp kapakçıkları, Triküspid kapak, Heart valves, Tricuspid valve
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Triküspid kapak yetmezliği (TY), sağ kalp boşluklarında kronik basınç ve hacim yüklenmesine yol açarak sağ atriyumda belirgin bir yapısal ve moleküler yeniden yapılanmayı tetiklemekte, bu süreç basit bir atriyal dilatasyonun ötesine geçerek inflamasyon, fibrozis, metabolik düzensizlik ve hücresel fonksiyon kaybı ile karakterize kompleks bir atriyal kardiyomiyopati tablosuna dönüşmektedir. Bu çalışmada, ileri derecede TY nedeniyle cerrahi uygulanan hastalardan intraoperatif olarak elde edilen sağ atriyum dokuları, normal triküspid fonksiyonuna sahip kontrollerle karşılaştırılarak yüksek çözünürlüklü proteomik ve lipidomik yöntemlerle analiz edilmiştir. TY'ye bağlı atriyal dokuda ekstrasellüler matriks döngüsünde belirgin değişiklikler, artmış inflamatuvar aktivite, oksidatif stres yanıtlarında aktivasyon ve mitokondriyal enerji metabolizmasında anlamlı bozulmalar izlenmiş; glikoliz ve oksidatif fosforilasyonla ilişkili metabolitlerde azalma ile aminoasit katabolizması ve kollajen döngüsü belirteçlerinde artış dikkat çekmiştir. Bu moleküler profiller, TY hastalarında gözlenen sağ atriyal genişleme, artmış sağ ventrikül diyastolik hacmi (RVED) ve azalmış TAPSE gibi klinik bulgularla uyumlu olup sağ kalp fonksiyon bozukluğunun biyolojik alt yapısını desteklemektedir. Ayrıca ameliyat sonrası klinik seyrin heterojenliği—bazı hastalarda belirgin iyileşme izlenirken bazılarında sınırlı toparlanma veya kötüleşme görülmesi—altta yatan atriyal remodeling derecesindeki farklılıklarla ilişkili olabilir. Bulgularımız, TY'de sağ atriyal remodelingin hemodinamik yüklenmeye pasif bir yanıt değil, hastalığın ilerleyişini ve tedavi yanıtını şekillendiren aktif bir patobiyolojik süreç olduğunu göstermekte; biyobelirteç temelli risk sınıflandırması ve daha doğru cerrahi zamanlaması için bilimsel bir temel sunmaktadır
Özet (Çeviri)
Tricuspid regurgitation (TR) induces chronic pressure and volume overload in the right heart chambers, leading to pronounced structural and molecular remodeling of the right atrium that extends beyond simple dilation and reflects a complex atrial cardiomyopathy characterized by inflammation, fibrosis, metabolic dysregulation, and impaired cellular function. In this study, intraoperative right atrial tissue samples from patients with significant TR were compared with controls using high-resolution mass spectrometry–based proteomic and lipidomic analyses. TR-affected atrial tissue exhibited substantial alterations in extracellular matrix turnover, heightened inflammatory activity, activation of oxidative stress pathways, and marked disturbances in mitochondrial energy metabolism, including reduced glycolytic and oxidative phosphorylation–related metabolites alongside increased amino acid catabolism and collagen turnover markers. These molecular signatures paralleled the clinical phenotype of TR, which included greater right atrial enlargement, increased right ventricular end-diastolic dimensions (RVED), and reduced TAPSE, suggesting a direct link between the degree of atrial remodeling and right-sided functional impairment. The heterogeneity observed in postoperative outcomes—where some patients show marked improvement while others demonstrate limited recovery—may be partly explained by the variability in underlying molecular remodeling. Collectively, these findings indicate that right atrial remodeling in TR is not a passive response to hemodynamic load but an active pathological process that shapes disease progression and postoperative trajectory, providing a foundation for future biomarker-driven stratification and more precise surgical timing.