İnmede inversiyon gözlüğü ile yapılan egzersizlerin üst ekstremite fonksiyonlarına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effectiveness of exercises performed with inversion goggles on upper extremity functions after stroke: A randomised controlled study
- Tez No: 989747
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN KAYMAK KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Sağ-sol ters görüş, inversiyon gözlüğü, inme, üst ekstremite, Left-right reversed vision, inversion goggles, stroke, upper extremity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
İnme sonrası üst ekstremite fonksiyonlarında bozukluk sık görülür. İnmeli kişinin üst ekstremite fonksiyonlarının kötü olması kişinin yaşam kalitesini ve iş performansını önemli düzeyde etkilemektedir. İnmeden hemen sonra başlayan etkin rehabilitasyon uygulamaları fonksiyonel kayıpları en aza indirmektedir. Son yıllarda inme sonrası üst ekstremite rehabilitasyonunda beyin plastisitesine yönelik yeni tedavi stratejileri üzerinde durulmaktadır. Bu girişimler görsel yanılsamayı indükleyerek hasarlı beyin bölgesini aktive etmektedir. Bu çalışmanın amacı inme hastalarında sağ-sol inversiyon gözlüğü ile uygulanan egzersizlerinin üst ekstremite fonksiyonları üzerindeki etkinliğini araştırmaktır. Hastaları değerlendiren kişinin hasta gruplarına kör olduğu bu randomize kontrollü çalışmaya inme tarihi üzerinden 1 yıldan kısa süre geçmiş toplam 20 hemiparetik hasta dahil edildi. Hastalar bilgisayar tabanlı randomizasyon yöntemiyle iki gruba ayrıldı. Çalışma ve kontrol gruplarındaki hastaların tümü konvansiyonel rehabilitasyon programına alındı. Çalışma grubundaki 10 hastaya bununla birlikte 4 hafta boyunca, haftada 5 gün ve günde 30 dakika süreyle sağ-sol inversiyon gözlüğü takılarak üst ekstremite egzersizleri yaptırıldı. Değerlendirme ölçütleri olarak; motor değerlendirme için Brunnstrom Evreleri, kas tonusunu değerlendirmek için Modifiye Ashworth Skalası, el ve önkol kaslarının izometrik kasılma gücünü değerlendirmek için El Kavrama Gücü Ölçüm Testi, kaba el becerisini değerlendirmek için Kutu ve Blok Testi, üst ekstremite fonksiyonlarının değerlendirmek için Fugl-Meyer Üst Ekstremite Değerlendirme Ölçeği, bağımsızlık düzeyini değerlendirmek için Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği kullanıldı. Hastalar başlangıçta ve 4. haftada (tedavi sonrası) değerlendirildi. Hem çalışma hem kontrol grubunda elin Brunnstrom Motor İyileşme Evreleri, Kavrama Gücü Ölçüm Testi, plejik tarafta Kutu ve Blok Testi, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Değerlendirme Ölçeği ve Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği değerlendirmelerinde tedavi öncesi ve sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.05). Ayrıca, sadece çalışma grubunda üst ekstremitenin Brunnstrom Motor İyileşme Evreleri ve sağlam tarafta Kutu ve Blok Testi değerlendirmelerinde tedavi öncesi ve sonrası arasında anlamlı fark saptandı (p<0.05). Değerlendirme kriterlerinin tedavi öncesi ve sonrası farklarının iki grup arasında karşılaştırıldığı testlerde ise tüm değerlendirme kriterleri istatistiksel olarak anlamlılığa ulaşmadı (p>0.05). İnme hastalarında konvansiyonel rehabilitasyona ek olarak sağ-sol inversiyon görüş oluşturan uygulamalar, inme sonrası üst ekstremite fonksiyon bozukluğu olan hastalarda güvenli ve uygulanabilir görünmektedir. Egzersiz için optimal parametrelerin belirlenmesi ve inversiyon gözlüğünün etkinliğin belirlenmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Upper extremity dysfunctions are common in stroke patients. Poor upper extremity functions significantly affect quality of life and work performance. Effective early rehabilitation minimizes functional losses. In recent years, researches have been focused on new treatment strategies about brain plasticity in upper extremity rehabilitation. These non-invasive interventions induce damaged brain areas by visual illusion. This study was designed to research the efficiency of exercises performed with left-right inversion goggles on upper extremity functions. This randomized controlled, assessor-blinded study included 20 stroke in-patients with hemiparesis, all within 12 months poststroke. The patients were divided into two groups by computer-based randomization method. All of the patients in the study and control groups were included in conventional rehabilitation program. Ten patients in the study group performed a four week upper extemity exercises programme, five times per week with session duration of 30 minutes, wearing left-right inversion goggles. Evaluation criteria were; Brunnstrom Stages to assess motor recovery, Modified Ashworth Scale to assess muscle spasticity, Handgrip Strength Test to assess isometric contraction strength of hand and forearm muscles, Box and Block Test to assess rough hand dexterity, Fugl-Meyer Assessment UE to assess upper extremity functions, Functional Independence Measure to assess independence for self-care. The outcome measures were evaluated at baseline and at 4th week (posttreatment). In both groups, statistically significant differences was detected between baseline and posttreatment in hand Brunnstrom Motor Recovery Stages, Handgrip Strength Test, plegic side Box and Block Test, Fugl-Meyer Assesment Upper Extremity and Functional Independence Measure scores (p<0.05). In addition, only in the study group, statistically significant differences was detected between baseline and posttreatment in upper extremity Brunnstrom Motor Recovery Stages and unaffected side Box and Block Test scores (p<0.05). The differences in the evaluation criteria scores were compared between the two groups, all did not reach statistical significance (p>0.05). It seems safe and feasible to add left-right inversion goggles interventions to conventional rehabilitation for stroke patients with upper extremity dysfunction. Further studies are needed to determine the optimal parameters for this exercise and to determine the efficiency of left-right inversion goggles.