Çalışma yaşamında şiddet ve taciz: Çağrı merkezi çalışanları
Violence and harrasment in working life: Call center workers
- Tez No: 989999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Cinsel taciz, Cinsel şiddet, Dolaylı ayrımcılık, Ekonomik şiddet, Pozitif ayrımcılık, Psikolojik taciz, Psikolojik şiddet, Siber şiddet, Domestic violence, Sexual harassment, Sexual violence, Indirect discrimination, Economic violence, Affirmative action, Psychological harassmen, Psychological violence, Cyber-harassment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
Özet
Çalışma yaşamı, bireylerin yalnızca ekonomik ihtiyaçlarını karşıladıkları bir alan olmanın ötesinde; aynı zamanda insan onuru, eşitlik, güvenlik ve saygı gibi temel insani değerlerin yaşama geçirildiği ya da ihlal edildiği bir toplumsal düzlemdir. Günümüzde birçok çalışan, iş yaşamı içerisinde şiddet ve tacizin farklı biçimleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Fiziksel saldırı, sözlü taciz, psikolojik baskı, ayrımcılı muameleler, cinsiyet temelli önyargılar ve dijital gözetim yoluyla yapılan baskılar, çalışma yaşamında giderek yaygınlaşan şiddet ve taciz biçimleri arasında yer almaktadır. Şiddet ve taciz kavramları, işçi sağlığı ve güvenliği, ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkeleriyle doğrudan ilişkili olup çalışma yaşamında insan onurunu tehdit eden önemli bir sorundur. Bu durum, 2019 yılında kabul edilen ILO'nun 190 sayılı Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmesi'nde de vurgulanmış; şiddetin yalnızca fiziksel değil, psikolojik, cinsel ve ekonomik boyutlarının da değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Özellikle çağrı merkezleri, işin doğası gereği sürekli müşteri iletişimi, performans baskısı, yoğun denetim ve süre kısıtları gibi faktörler nedeniyle, çalışanların şiddet ve tacize maruz kalma riskinin yüksek olduğu alanlar arasında öne çıkmaktadır. Çoğunlukla kadın çalışanların istihdam edildiği bu sektörde toplumsal cinsiyet temelli önyargılar, iş yükü dağılımı, terfi süreçleri ve yönetim uygulamaları da cinsiyet eşitsizliklerini derinleştirebilmektedir. Bu araştırma, çağrı merkezi çalışanlarının şiddet ve tacizle ilgili deneyim, algı ve farkındalıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, kurum içinde şiddet ve tacizin nasıl deneyimlendiği, çalışanların bu durumlarla baş etme stratejileri ve kurumsal önleme-destek mekanizmalarına ilişkin görüşleri gerçekleştiren yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlarla incelenmiştir. Böylece çalışma, çağrı merkezlerinde şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik farkındalık yaratmayı ve kurumsal politika önerileri geliştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Working life is not only an area where individuals meet their economic needs, but also a social sphere in which fundamental human values such as human dignity, equality, security, and respect are either upheld or violated. Today, many employees encounter various forms of violence and harassment within the work environment. Physical assaults, verbal abuse, psychological pressure, discriminatory practices, gender-based biases, and pressures exerted through digital surveillance have become increasingly prevalent forms of workplace violence and harassment. The concepts of violence and harassment are directly related to occupational health and safety, as well as to the principles of non-discrimination and equality, and constitute a significant threat to human dignity in working life. This situation was also emphasized in the ILO Convention No. 190 on the Elimination of Violence and Harassment in the World of Work, adopted in 2019, which underlined that violence and harassment should not only be evaluated in their physical form but also in their psychological, sexual, and economic dimensions. Call centers, in particular, stand out as one of the area where employees are at high risk of exposure to violence and harassment due to the nature of the job characterized by continuous customer interaction, performance pressure, intensive supervision, and time constraints. In this sector, where female employment is predominant, gender-based biases, workload distribution, promotion processes, and managerial practices may further deepen gender inequalities. This study aims to reveal the experiences, perceptions, and awareness of call center employees regarding violence and harassment via semi-structured in depth interviews. Within the scope of the research, how violence and harassment are experienced within the institution, employees coping strategies with such situations, and their opinions on institutional prevention and support mechanisms are examined. Accordingly, the study aims not only to raise awareness about the prevention of violence and harassment in call centers but also to develop institutional policy recommendations.