Fen bilgisi öğretmen adaylarının medya okuryazarlığına yönelik tutumlarının ve görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of science teacher candidates' attitudes and views towards media literacy
- Tez No: 990017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karma yöntemler, Medya, Medya okuryazarlığı, Mixed methods, Media, Media literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, fen bilgisi öğretmen adaylarının medya okuryazarlığı düzeylerini nicel ve nitel yöntemlerle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma yakınsayan karma yöntem modeli ile yürütülmüş, nicel boyutta 406, nitel boyutta ise 55 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler,“Medya Okuryazarlığa Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılarak toplanmış ve SPSS programında analiz edilmiştir; nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, öğretmen adaylarının medya okuryazarlığı düzeylerinin genel olarak yüksek olduğunu göstermektedir. Nicel bulgulara göre, adaylar özellikle“Teknolojiyi Kullanma”ve“Çalışma Ahlakı”alt boyutlarında yüksek puan alırken, diğer alt boyutlar da yüksek düzeyde medya okuryazarlık tutumu sergilemektedir. Cinsiyet değişkeninin etkili olmadığı, yaş ve sınıf düzeyine bağlı olarak bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Nitel bulgular, öğretmen adaylarının medya okuryazarlığını çok boyutlu olarak benimsediklerini ortaya koymuştur. Katılımcılar, bilgiye erişim ve doğru kullanım, eleştirel düşünme, teknoloji kullanımı, etik medya kullanımı ve toplumsal farkındalık temalarını ön plana çıkarmışlardır. Nicel ve nitel bulgular birlikte değerlendirildiğinde, öğretmen adaylarının medya okuryazarlığını teknik bir becerinin ötesinde, eleştirel, etik ve toplumsal boyutları olan bir yeterlik olarak benimsedikleri görülmektedir. Araştırma, öğretmen eğitim programlarında medya okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik ders içeriklerinin güçlendirilmesi, eleştirel düşünme ve etik yaklaşımların desteklenmesi, dijital araç kullanımı ve toplumsal farkındalığın teşvik edilmesi gibi öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the media literacy levels of prospective science teachers using both quantitative and qualitative methods. The study employed a mixed survey model, with 406 quantitative participants and 55 qualitative participants. Quantitative data were collected through the“Attitude Scale Towards Media Literacy”and analyzed using SPSS, while qualitative data were evaluated through content analysis. The results indicate that prospective teachers generally exhibit high levels of media literacy. Quantitative findings show that participants scored particularly high in the sub-dimensions of“Technology Use”and“Work Ethics,”while other sub-dimensions also demonstrated elevated levels of media literacy attitudes. No significant differences were found based on gender, whereas some sub-dimensions varied significantly according to age and class level. Qualitative findings reveal that participants perceive media literacy as a multidimensional competence, highlighting themes such as information access and accurate use, critical thinking, technology use, ethical media practices, and social awareness. When quantitative and qualitative results are integrated, it is evident that prospective teachers understand media literacy as more than a technical skill, embracing its critical, ethical, and societal aspects. The study provides recommendations for enhancing media literacy in teacher education programs, including strengthening course content, supporting critical thinking and ethical approaches, promoting digital tool competence, and fostering social awareness.