BİLSEM öğrencilerinin otomobil tasarımlarında hayal gücü ve gerçeklik ilişkisi: Sivas BİLSEM örneği
The relationship between imagination and reality in BİLSEM students' automobile designs: Sivas BİLSEM example
  1. Tez No: 990016
  2. Yazar: ÖNDER ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA AYSUN CANCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Eğitim ve Öğretim, Fine Arts, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayal gücü, Tasarım, Imagination, Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sivas Bilim ve Sanat Merkezi ile Sivas Buruciye Bilim ve Sanat Merkezinde öğrenim gören ve akranlarına kıyasla, resim alanında özel yetenekleriyle öne çıkan BİLSEM öğrencilerinin otomobil tasarımlarında hayal gücü ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, öğrencilerin tasarım süreçlerinde özgünlük, yaratıcılık ve gerçeklik algısını nasıl ifade ettiklerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu çalışma başlığında geçen,“Sivas BİLSEM Örneği”yukarıda adı geçen iki BİLSEM kurumunu ifade etmektedir. Araştırma, nitel araştırma deseni doğrultusunda yapılandırılmış, görsel değerlendirmeler formu ile nicel olarak da değerlendirilmiştir. Çalışma grubu; 30 ortaokul öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın başlangıcında katılımcılardan hayal ettikleri bir otomobili tasarlamaları istenmiş, elde edilen tasarımlar betimsel içerik analizi ve görsel değerlendirme analizi yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Öğrencilerin çizimlerinde hayal güçlerini nasıl ve hangi düzeyde kullandıkları, özgünlük düzeyleri, gerçeklik ve hayal algısı arasındaki farklar, fizik yasaları ve teknik olanaklar ile mevcut teknolojik gerçekliklerin tasarımlarına ne ölçüde ve ne olarak yansıdığı incelenmiştir. Araştırmacı Önder ÖZTEKİN'in otomobil temalı gerçekçi çizimlerinden örnekler sunularak hayal ve gerçek arasındaki farkların daha belirgin hale getirilmesi sağlanmış ayrıca tasarım ile sanatın birleşmesi seçkin çalışmalarla örneklendirilmiştir. Araştırma bulguları, BİLSEM öğrencilerinin tasarımlarında gerçeklik algısını yansıtırken aynı zamanda hayal güçlerini de önemli ölçüde kullandıklarını ortaya koymuştur. Öğrencilerin tasarımlarında özgünlük ve yaratıcılığın güçlü bir şekilde yer aldığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, BİLSEM öğrencilerinin tasarımlarının oldukça başarılı olduğunu göstermiştir. Böylece resim alanında yetenekli öğrencilerin çizdikleri tasarımlardan hareketle ilerideki eğitim hayatlarında tasarım alanında başarılı olabileceklerini gösteren kanıtlar ortaya çıkmıştır. Ayrıca, araştırmacı ÖZTEKİN'in gerçekçi otomobil çizimleri ile öğrencilerin tasarımlarında gözlemlenen gerçeklik algısı arasındaki paralellik dikkat çekmiş; böylece sanat ile tasarımın kesişim noktasına dair önemli bulgular sunulurken hayal unsurlarının daha kolay gözlemlenmesine imkân tanınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between imagination and reality in the automobile designs of BİLSEM students studying at the Sivas Science and Art Center and the Sivas Buruciye Science and Art Center, who stand out with their special talents in painting compared to their peers.The research aims to reveal how the students express their perceptions of originality, creativity, and reality in their design processes. The term“Sivas BİLSEM Example”in this study refers to the two BİLSEM institutions mentioned above. The research was structured in line with a qualitative research design and was also evaluated quantitatively using a visual evaluation form. The study group consisted of 30 middle school students. At the beginning of the study, participants were asked to design a car they envisioned, and the resulting designs were evaluated using descriptive content analysis and visual evaluation analysis. The students' level of imagination in their drawings, their level of originality, the differences between the perception of reality and fantasy, the extent to which the laws of physics and technical possibilities, and the current technological realities were reflected in their designs were examined. Examples of researcher Önder Öztekin's realistic drawings on automobile themes are presented, further clarifying the differences between fantasy and reality. The integration of design and art is exemplified through select works. The research findings reveal that BİLSEM students reflect a sense of reality in their designs while also significantly utilizing their imagination. It was determined that the students' designs strongly reflect originality and creativity. The results demonstrate that the BİLSEM students' designs are highly successful. Thus, evidence emerges that talented students in art, drawing on their designs, can achieve success in design in their future educational endeavors. In addition, the parallelism between researcher ÖZTEKİN's realistic automobile drawings and the perception of reality observed in the students' designs was remarkable; thus, important findings regarding the intersection of art and design were presented and elements of imagination were allowed to be observed more easily.